Foto: Pi Frisk / SvD / TT
Debattinlägg

”Låt barn vara som de vill – oavsett kön”

Opinion ·

”Lär dina barn att det inte finns något fel sätt att vara pojke eller flicka på, att du kan vara flicka utan att vara flickig, att du kan vara pojke utan att vara pojkig, att du kan vara precis vad du vill”, skriver Ellen Sandberg.

Om debattören

Ellen Sandberg
Student

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

”Låt flickor vara flickor och pojkar vara pojkar”, skriver psykiatrikern och författaren David Eberhard på SVT Opinion.

Texten inleds med ett tydligt ställningstagande och följs sedan, längre ner i texten, av en hänvisning till en intervju som visades i Aktuellt 30 mars 2017.

I intervjun ser vi två kusiner, åtta respektive tio år gamla, två barn som sedan en tid tillbaka har valt att identifiera sig själva med pronomenet hen.

Hen är ett könsneutralt pronomen och används istället för han och hon, antingen i fall där den omtalades könstillhörighet är oväsentlig eller dold, eller som i kusinernas fall, för att om-och tilltala en person som inte vill kategoriseras utifrån ett specifikt kön.

Eberhard hänvisar till intervjun som ”ett sorgligt exempel på hur barn indoktrinerats” och liknar barnen vid papegojor som upprepar inövade repliker som de lärt sig av vuxenvärlden.

Kring ordet hen har han omsorgsfullt placerat ut citationstecken och väljer dessutom att, under ett flertal gånger i texten, kalla barnen för flickor.

Vi måste avsluta detta religiöst präglade, ovetenskapliga nonsens och låta barnen vara som de är, skriver Eberhard.

Vi måste låta barnen vara som de är, skriver mannen som bara några rader ovanför har talat om för hela Sverige att, de två barn som i sin tidigare intervju har lämnat ut sig själva och sina könsidentiteter, att de faktiskt inte får vara som de är.

Vi måste låta barnen vara som de är, skriver David Eberhard samtidigt som han ironiserar ordet hen och medvetet, av ren ignorans, väljer att omtala barnen i intervjun som flickor.

Och det gör ont i mig. Det gör ont i mig att se hur en vuxen människa uttrycker sig så fruktansvärt exkluderande.

Det gör ont i mig att se hur en vuxen människa känner behovet av att knyta barn till könsidentiteter, hur en vuxen människa kan uppmuntra vissa barn att vara sig själva samtidigt som han aktivt uppmanar andra barn att vara precis tvärtom.

Det gör ont i mig att de två barnen, likt så många andra barn och ungdomar, kanske kommer att läsa Eberhards artikel och det gör allra mest ont att veta att det kommer göra så fruktansvärt mycket ondare på dem än på mig.

Det handlar inte om att på något sätt tvinga in något barn i varken könsneutralitet eller könsnormativitet. Det handlar inte om att pojkar inte får vara normativt pojkaktiga eller vice versa, och det handlar inte om att låta flickor vara flickor och pojkar vara pojkar.

Det handlar att låta alla barn, oavsett kön, vara precis hur och vem sjutton de vill.

Lär dina barn att det inte finns något fel sätt att vara pojke eller flicka på, att du kan vara flicka utan att vara flickig, att du kan vara pojke utan att vara pojkig, och att du kan vara precis vad du vill utan att vara något speciellt alls.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.