Foto: AP
Debattinlägg

”Låt elefanterna slippa cirkus”

Djurhållning ·

”Elefanter i Sverige både uppträder och tränas utomlands under andra delar av året. Det gör att myndigheter saknar insyn i hur träningen av elefanterna gått till”, skriver Camilla Björkbom.

Om debattören

Camilla Björkbom
Förbundsordförande Djurens Rätt

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Mäktiga elefanter hör hemma på stora ytor, inte i en cirkusmanege med ständiga resor till nästa show. 

Däremellan tvingas de stå i små tillfälliga inhägnader. När strålkastarljusen slocknat förekommer brutala träningsmetoder.

När årets cirkussäsong nu går mot sitt slut önskar jag att detta fick bli den sista sommaren vi behövde se cirkusar med elefanter i Sverige.

Elefanter som tvingas göra konster får lyckligtvis allt fler att känna sig illa till mods.

Vi vill inte heller att barnen ska få en djursyn som bygger på att djuren finns för oss, att utnyttja för vårt nöjes skull.

Efter förra årets uppmärksamhet kring elefanterna på Cirkus Scott meddelade Cirkus Scotts direktör Robert Bronett att han beslutat att inte längre ha med några vilda djur i föreställningarna.

– ”Det finns en etisk debatt som pågår där man frågar sig om det är moraliskt försvarbart att visa de här stora vackra djuren i underhållningssyfte. Då vi vill att alla ska känna sig välkomna när de kommer till oss så har vi valt att avstå, vi tycker nämligen inte att man ska behöva ta ett etiskt ställningstagande när man kommer till oss”, sa Bronett till P4 Västmanland tidigare i somras.

Cirkus Schollini var i sommar den enda cirkus i Sverige som hade elefanter i sin föreställning. Det var de indiska elefanterna Maya, 38 år, och Nanda, 49 år. Cirkus Maximum hade med sig två elefanter men ska inte ha använt dem i föreställningen.

De elefanter som transporteras runt i Sverige under sommaren både uppträder och tränas utomlands under andra delar av året. Det gör att svenska myndigheter saknar insyn i hur träningen av elefanterna gått till för att få dem att utföra konsterna.

Elefanterna Sonja, 41 år, och Vana Mana, 44 år, som förra sommaren befann sig på Cirkus Scott, vet vi tidigare har utsatts för brutala träningsmetoder där de blivit slagna med en så kallad elefantkrok, en käpp med en metallkrok som tillfogar elefanterna tryck eller smärta.

Sonja och Vana Mana har i år varit inhyrda av en cirkus på turné i Lettland. I Riga har kraftfulla protester mot cirkusen visat att en förändring i hur vi ser på elefanter på cirkus är på väg att ske också internationellt.

Ett stort antal länder i världen har förbjudit vilda djur på cirkus, däribland Nederländerna, Storbritannien och flera latinamerikanska länder. Länder som Grekland, Cypern, Bolivia och Bosnien Hercegovina har gått steget längre och förbjudit alla djur på cirkus.

Cirkusmiljön är problematisk för alla djur. Särskilt problemfylld är den för djur som elefanter och sjölejon. När djur inte får utlopp för sina naturliga beteenden kan de utveckla olika störda beteenden som de upprepar.

Elefanter på cirkus kan ibland ses vagga fram och tillbaka.

De blir helt enkelt knäppa.

Två tunga instanser, Sveriges veterinärförbund och expertgruppen som tog fram förslag till ny djurskyddslag, har bägge föreslagit förbud mot elefanter och sjölejon på cirkus på grund av att deras naturliga beteende inte kan tillgodoses.

Cirkus Scott lade örat mot marken, kände av den etiska debatten och fann att antalet elefanter på en cirkus bör vara noll.

Låt sommaren 2014 bli den sista sommaren som elefanter visades upp på cirkus i Sverige.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.