Måns Zelmerlöw vann Eurovision Song Contest 2015 Foto: Kerstin Joensson
Debattinlägg

”Låt Eurovision belysa mänskliga rättigheter”

Publicerad
MUSIK ·

”Vi vill att yngre musiker från länder med svaga demokratiska strukturer bjuds in i samband med ESC-firandet”, skriver Rasmus Jonlund (FP), Hanna Gerdes (FP) och Anne-Lie Elfvén (FP).

Om debattörerna

Rasmus Jonlund
Vice ordförande kulturnämnden Stockholms stad (FP)
Hanna Gerdes
Ledamot kulturnämnden Stockholm, människorättsjurist (FP)
Anne-Lie Elfvén
Ersättare kulturnämnden, schlagerfantast (FP)

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

När Stockholm står värd för Eurovision Song Contest nästa år är det ett tillfälle att bjuda världen på en glittrande musikfest.

Det är också ett tillfälle för oss i Stockholm att fira de mänskliga rättigheterna, som människor runt om i världen kämpar och dör för.

När ESC-festen avgörs vill Folkpartiet att staden också står värd för en festival som belyser musikskapares mänskliga rättigheter – och att staden genom fristadsprogrammet börjar stötta musikskapare som hotas för sitt demokratiska engagemang.

Musiken är ofta central i demokratiska rörelser. Därför blir musikskapare en måltavla för politisk förföljelse.

OrganisationenFreemuse konstaterade i fjol ett 90-tal övergrepp (alltifrån censur till bortförande, tortyr eller död) mot musikskapare, utförda av nationella eller lokala myndigheter.

Ryssland, Kina och Turkiet ligger i listans topp. Och efter den arabiska våren har ett antal musiker mördats.

Förhållandena är olika. Men det löper en röd tråd från ryska Pussy Riot, via marockanske Mouad Belghouat som dömts till flera fängelsestraff för sin rap, till Ali Cham som i somras tvingades fly Gambia efter att ha släppt en regimkritisk låt.

De har alla utgjort hot mot det rådande styret i hemlandet. De har alla utsatts för försök att tystas.

År 1998 började Stockholms stad att erbjuda en fristad för hotade författare, numera inom ramen för organisationen ICORN:s fristadsprogram. Syftet är att hjälpa författaren att fortsätta arbeta utan att behöva snegla över axeln.

När Folkpartiet ansvarade för kulturpolitiken i staden fick Kulturhuset Stadsteatern i uppdrag att utvidga detta stöd till att också omfatta musiker.

Sedan kom valet 2014 i vägen, Stockholms stad fick en rödgrönrosa majoritet och ännu ett år efter valet har ingenting skett i frågan. Det är mycket svårt att förstå varför den rödgrönrosa majoriteten inte bidrar till att Stockholm börjar ta emot fristadsmusiker.

År 2014 blev Malmö den första kommunen i Sverige att utöka sitt fristadsprogram och ta emot en ICORN-musiker, Ramy Essam, en egyptisk artist som genom att bland annat återkommande uppträda på Tahrirtorget anses vara en av de pådrivande i den arabiska vårens första skede.

Också Stockholm bör utöka programmet.

När övergrepp sker i vår omvärld, som i Ukraina förra året, blir också ESC ett forum för ett politiskt samtal. Nu har vi en chans att ta ställning för musikskapares rättigheter.

Folkpartiet vill skapa en festival för musikskapares yttrandefrihet. Folkpartiet vill att Stockholms stad i samband med ESC står värd för en festival som sätter fokus på musikskapares rättigheter.

Genom att ordna samtal och föreläsningar på en central plats i staden kan fler stockholmare delta i samtalet och stödet för hotade musiker ges ett publikt uttryck.

Stötta unga musikskapare. Det kan vara svårt för yngre kulturskapare i auktoritära miljöer att hitta en plattform.

Folkpartiet vill att yngre musiker från länder med svaga demokratiska strukturer bjuds in i samband med ESC-firandet för att stöttas och hitta nya samarbeten.

Inrätta fristadsmusiker i Stockholm. Folkpartiet vill att Stockholm går från ord till handling och börjar ta emot också fristadsmusiker.

Eurovision följs i realtid av många miljoner människor. Bakom musikfestens glitter finns ett allvar som berör människors lika rättigheter.

Folkpartiets förslag är ett sätt att konkret stötta människor som strider på barrikaderna för sina och andras demokratiska rätt.

Om den rödgrönrosa majoriteten menar allvar med sitt tal om mänskliga rättigheter, bör den ansluta sig till våra förslag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.