Här syns människor föras bort från det sista IS-fästet Baghouz. Artikelförfattaren anser i en replik till Cyril Hellman att vi bör välkomna de svenska IS-resenärerna tillbaka hem, för att inte skapa mer hat. Foto: Bulent Kilic/AFP/TT
Debattinlägg

”Låt IS-resenärerna komma hem!”

Publicerad

”Jag tror att allt sprids som ringar på vattnet, och jag tror på karma. Om vi är elaka, så blir vi elakt bemötta. Om vi är vänliga, så blir vi vänligt bemötta”, skriver Anders Finström.

Om debattören

Anders Finström
Bussförare

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Nej, Cyril Hellman, jag anser att Du har fel.

Jag anser att det är fel väg, att möta IS-resenärerna med indraget medborgarskap, utvisning, inreseförbud, och retroaktiva lagar.

Rätt väg är att i domstol döma dem som bevisligen gjort något brottsligt. Rätt väg är också att låta IS-resenärerna komma hem. Och visst kan man, till skillnad från vad Du anser, jämföra IS med Tyskland, Israel eller exempelvis USA.

Tyskland utrotade judar i koncentrationsläger. Israel skickar upp stridsflyg och skjuter ihjäl tonåringar som kastar gatsten. USA släppte atombomber över Japan, så att två stora städer utplånades och raderades från jordens yta.

Vi anser naturligtvis att IS är terrorister. De dödar på ett barbariskt sätt, genom halshuggning, och genom att dränka eller elda upp människor. Och när man minst anar det genomför de attentat på de mest oväntade ställen.

Men alla de judar som sköts ihjäl framför ögonen på sina barn, och som gasades ihjäl, var deras död mer barmhärtig? Alla de araber i Gaza som dödas av israeliska kulor, är deras död mer barmhärtig? Och alla japaner, de 130.000 som ögonblickligen dog i Hiroshima, var deras död mer barmhärtig?

Att IS är terrorister är vår bild av sanningen, men i stort sett alltid finns två eller flera sätt att se på saken. IS kanske ser de rika i-länderna som terrorister, eftersom dessa länder i århundranden våldtagit u-länderna och skövlat dem på deras tillgångar?


Låt IS-resenärerna komma hem!

Om vi till återvändande IS-resenärer säger: ”Du är inte välkommen hit!”, och alla andra stater säger samma sak. I så fall blir de fast i flyktingläger, tältläger, där sjukdomar sprids och barn dör. Vad sker då med dessa IS-folk? Är inte risken stor att de reagerar med ännu mer hat, eftersom vi målar in dem i ett hörn?

Ofta, som efter attentatet på Drottninggatan, demonstrerar människor i tusental. De visar, och de säger, att det onda aldrig ska vinna över det goda. Nu är det dags att visa det också i praktisk handling.

Jag tror att allt sprids som ringar på vattnet, och jag tror på karma. Om vi är elaka, så blir vi elakt bemötta. Om vi är vänliga, så blir vi vänligt bemötta.

Vi bör därför, i ödmjukhetens namn, ta emot dem som nu vill komma hem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.