Bilden till vänster: STOCKHOLM 20 131 031 : Demonstration på Migrationsverket i Märsta till förmån för utvisningshotade Laziz Sharifov.Igår sattes Sharifov på ett plan till Kazakstan men skrek och protesterade tills han skickades tillbaka till förvaret i Märsta.Foto: Janerik Henriksson / TT / kod 10010
Demonstration på Migrationsverket i Märsta, arkivbild från 2013. Till höger Laziz Sharifov. Foto: Janerik Henriksson / TT
Debattinlägg

”Låt Laziz Sharifov stanna i Sverige”

Opinion ·

”Inom idrotten har det länge funnits en gemenskap som inte frågar var du kommer i från. Som inte ifrågasätter din rätt att stanna i Sverige. En gemenskap som ger alla ett hem”, skriver företrädare för boxnings- och kampsportsorganisationer.

Boxaren Laziz Sharifov, 22 år, haningebo och svensk boxningsmästare i 64 kilo hotas återigen av tvångsutvisning till diktaturen Kazakstan.  

”Du [Laziz] har inte vistats i Sverige någon längre tid eller i övrigt fått någon särskild anknytning hit” (!), står det i Migrationsverkets avslagsbeslut.

Men fakta är att Laziz kom till Sverige för hela nio år sedan, han är en svensk idrottsprofil och och hela hans familj har fått uppehållstillstånd.

Laziz familj flydde till Sverige av en orsak. De tillhör minoriteten uzbeker som i diktaturens Kazakstan ofta utsätts för trakasserier, hot och våld. Mellan januari och november 2016 uppmärksammades 163 fall av tortyr av ”The Coalition of NGOs of Kazakhstan against Torture”.

Laziz har tidigare grannar och vänner som har dödats och Laziz själv misshandlades innan han som barn lyckades fly till Sverige med sin familj.

Nu har det gått nio år sedan flykten. I Sverige har Laziz byggt sig ett liv och Laziz har genom idrotten blivit en inspiration för många unga. Den svenska idrottsrörelsen har ca tre miljoner medlemmar.

Inom idrotten utvecklas kamratskaper för livet, men för att det ska vara möjligt behövs idrottsledare som ger av sin tid och sina kunskaper. Laziz är en av de ledarna.

En boxningsklubb kan bli en tillflyktsort, en mötesplats och en trygghet. Men en klubb är ingenting utan sina medlemmar. En klubb är ingenting utan sina eldsjälar.

Tränare och idrottsledare som breddar ungdomars världsbild. Stärker dem att bli bättre, att vilja prestera mera. Ledare i form av ungdomar, unga vuxna och vuxna som fungerar som mentorer som skapar gemenskap och trygghet.

Den senaste tiden har det varit mycket diskussioner om förorten, gängbildningar och dödskjutningar. Idrotten kan vara en viktig del både förebyggande och som en väg ut. Genom att skapa en meningsfull fritid och samhörighet.

Idrotten är viktig för invandrare och flyktingar och flyktingar och invandrare är viktiga för idrotten.

Den svenska idrottsvärlden är full av goda förebilder, förebilder som många gånger är födda utanför landets gränser. Laziz är en av dessa förebilder.

Förutom en lovande boxare som snart ska påbörja sin proffskarriär är Laziz en viktig tränare för många unga boxare.

Migrationsverkets utvisningsbeslut riskerar inte bara att bryta upp Laziz, hans familjs och vänners liv. Det kommer också att bryta upp livet för alla de ungdomar och unga vuxnas som han tränar och som han tränar med.

Om utvisningsbeslutet träder i kraft sänder det en fruktansvärd signal till alla dessa unga människor: det spelar inte någon roll hur mycket du kämpar eller hur många människor du påverkar positivt.

Det är här Laziz har sin familj, det är här Laziz har sina vänner, det är här Laziz har en gemenskap och en framtid. Laziz borde inte behöva lägga tid på att oroa sig för sin framtid. Laziz borde just nu ha allt fokus på sin stundande debut som proffsboxare.

Inom idrotten har det länge funnits en gemenskap som inte frågar var du kommer ifrån. Som inte ifrågasätter din rätt att stanna i Sverige. En gemenskap som ger alla ett hem.

Samhället bör ta efter idrottsrörelsen och ge Laziz ett hem här i Sverige och låta honom stanna.
 

--------

Natalia Medina, Stockholms Arbetares Idrottsförening – AIF Boxning

Vido Ratkovic och Jesper Schinkler, Haninge boxningsklubb

Mikaela Lauren, fd världsmästare i proffsboxning och elit-simmerska

Klara Svensson, flerfaldig medaljör i europa- och världsmästerskap i boxning

Erik Skoglund, Tillhör världstoppen i i lätt tungvikt i proffsboxning

Anthony Yigit, Europamästare i boxning superlättvikt

Bettan Andersson, världens första kvinnliga boxare med licens för amatörboxning

Ronnie Branting, Punchpralinerna nationell intresseförening som stödjer svensk boxning.

Gabriella Ringblom, Pancrase-fighter och uttagen till MMA-landslaget efter stora framgångar i EM och VM

Isam Kahlil, Proffsboxare, Starfight gym

Musse Hasselvall och teamet bakom Efter Rallarsving

Paul Nilssen, Podden ringhörnan

Simon Cross, boxare i samma viktklass som Laziz

Kenneth Hammarström, en av Sveriges främsta kampsportsledare och grundare för storklubben Prana Jiu-Jitsu

Patricia Kazimierczak, Prana Jiu-Jitsu-fighter och en av Sveriges främsta gruppledare som nominerats till ”årets förebild” i Kampsportsgalan

Omar Bouiche, rankad två i världen i pancraseorganisationen. Huvudtränare Pancrase Gym i Stockholm

Carina Sihlén, IF Linnea Boxning

Teimor Alexander Mullazadeh, Tensta Boxningsklubb

Helga Valdimarsdottir, Angered BC

Johanna Prack, BK Örnen

Moa Oppedal Paulson, BK Dalen

Kjell Pedersen, Botkyrka BK

Timo Karjalainen, Järfälla Boxing Club

Åke Andersson, Hammarby IF Boxning

Amir Smesem, Hisingen BK

Majdi Shammas, Allstars Training Center

Gulsah Akdag, ordförande karategymnasiet If Haninge och ansvarig tränare på Riksidrottsgymnasiet karate

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.