Ramona Alina-Simion från Rumänien. Foto: Mats Eklund
Debattinlägg

”Låt mig anställa Ramona”

Publicerad
TIGGERI ·

”Att Ramona kommer bort från gatan helt och hållet det tror jag inte, men timjobb hos oss kan ge ett mervärde i hennes vardag. Se över regelverket så att det blir lättare att anställa EU-migranter”, skriver Mats Eklund.

Om debattören

Mats Eklund
Mäklare

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

EU-migranten Ramona Alina-Simion från Rumänien dök upp på trappen till vårt mäklarkontor i Sundsvall i januari 2015.

Det var kallt och snöigt, hon bara satt där med sin kopp och var välkomnande, alltid glad, alltid med ett leende på läpparna. Det där hejandet fördjupades, men det var ju svårt att kommunicera.

Tiden gick och i mars sa vi på kontoret att kan vi inte hitta på något vettigt att göra för att hjälpa Ramona. Hon sitter här nere och fryser.

Vi har mycket back-office-jobb att göra som ingen vill göra på kontoret, som att vika pärmar, plocka undan disk och städa.

Jag tog upp Ramona på kontoret och vi pratade via översättningshjälpmedlet google translate. Jag frågade om hon var beredd att jobba härinne med kontorsjobb istället för att sitta där ute.

Ramona sade glatt ja, jättegärna, så vi ringde vår redovisningsbyrå för att fråga om det bara är att ta in en EU-migrant som timanställd. Redovisningsbyrån sade nej, att man måste ha skattekonto och legitimation så jag frågade Ramona om hon hade ett pass.

Ramona hade någon typ av id-handling, dagen därpå kom hon med ett papper som det var foto på. Jag tog en kopia på det där och sa att om du ska jobba timmar här hos oss måste myndigheterna ha detta.

Via skatteverkets hemsida hittade vi handlingar av olika slag med information att vi som arbetsgivare helst skulle gå med bort till Skatteverket och gå i god för jobbet.

Ingen på lokala skattekontoret i Sundsvall visste dock hur man gjorde.

I mitten på mars åkte Ramona hem för att ta hand om sin sjuka son och vi sa vi skulle ordna ett skattekonto åt henne till dess att hon kom tillbaka i mitten på april så att hon skulle kunna börja hos oss.

För tre veckor sedan skickade vi in handlingarna, kopia på hennes id-handling som bilaga och information om anställningsformen som timanställd.

Ramona ska stanna kvar i Sverige till mitten på augusti, men skatteverket har fortfarande inte hört av sig.

Det finns de som är kritiska till att jag har engagerat mig i Ramona. Det finns alltid en mörk värld som tycker att jag gör fel som värnar om en så kallad ”zigenare”. Arbetslösa svenskar som frågar varför inte de får jobb hos oss.

I offentliga forum tycker jag överlag att jag får 90 procent positiva reaktioner. Jag struntar i det negativa helt enkelt.

Jag har i alla fall försökt göra något. Vad har du gjort, frågar jag dem som är negativa.

Jag har i alla fall försökt göra något och jag håller frågan vid liv.

Allt jag vill är att underlätta för Ramona att få arbeta hos oss enligt reglerna. Detta med EU-migranter är på högsta politikernivå och ändå funkar det inte.

Nästa vecka har det gått fyra veckor sedan vi lämnade in pappren till skatteverket. Till dess har jag beställt en tolk till kontoret så att jag kan förklara för Ramona varför hon inte har fått börja jobba hos oss än.

Att Ramona kommer bort från gatan helt och hållet det tror jag inte, men timjobb hos oss kan ge ett mervärde i hennes vardag.

Jag trodde vi hade öppna EU-gränser med fri arbetskraft.

Hur jobbigt och svårt kan det vara? Är det en viljefråga eller kompetensbrist hos Skatteverket och är det så svårt att fixa? Se över regelverket så att det blir lättare att anställa EU-migranter.

Låt mig anställa Ramona.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.

Tiggeri

Mer i ämnet