Återvinning
Det är lätt att misströsta, men som individ och konsument kan man hjälpa till att göra världen bättre, hävdar artikelförfattaren. Foto: Pontus Lundahl/TT
Debattinlägg

”Låt nyårslöftet handla om en mer hållbar livsstil”

Opinion ·

”Du kan inte rädda världen på en dag och du kan inte göra det själv, men det är lätt att göra något rätt.”

Om debattören

Linda Burenius Magnusson
Ordförande för 100% förnybart

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Arktis är 20 grader varmare än normalt och isarna smälter i en tidigare oförutsedd hastighet.

Det kan kännas en smula tröstlöst att som individ göra något för att hindra utvecklingen, men du kan påverka mer än du tror.

Som konsument har du makt att påverka. Dina val styr vad som kommer att finnas på marknaden om några år.

Det är ingen slump att det nu nästan bara finns ekologiska bananer i matbutikerna, att andelen miljöbilar ökar eller att fler har råd att sätta upp solceller på taket. Ett exempel. Enligt prognoserna blir Sverige bäst på ekokonsumtion i världen 2016.

Den stora efterfrågan har gjort att vissa ekologiska varor tidvis har tagit slut. Detta gör att allt fler producenter är intresserade av att ställa om. Allt fler varor produceras därför ekologiskt, tack vare många konsumenters medvetna val.

Dina handlingar har betydelse. Sopsortering är ytterligare ett gott exempel. Jämfört med många andra länder i EU är vi i Sverige bra på sopsortering, och av sopor kan till exempel biogas produceras – ett förnybart fordonsbränsle. Här är Sverige idag ett föregångsland. Tack vare många människor engagemang.

Din röst i de politiska valen har stor betydelse, eftersom politiska beslut är helt avgörande för att lyckas ställa om till ett hållbart samhälle.

Politikerna har ett ansvar gentemot oss medborgare att se till att det är billigt att göra goda miljöval och dyrt att göra motsatsen. Exempelvis bör det vara gynnsamt för hushållen att välja en miljöbil och att producera sin egen förnybara el samtidigt som det blir mer fördelaktigt att välja tåget framför flyget.

Det är inte lätt att göra allting rätt. För det är gott med kött, roligt med julklappar och tråkigt att välja elavtal. En flygskatt kan göra att vi inte har råd med den efterlängtade Thailandresan.

Det kan kännas meningslöst att avstå, kompromissa eller engagera sig när ”alla andra” ändå fortsätter att resa eller leva som förr.

Å andra sidan värmer det gott i hjärtat att veta att maten som serveras inte är besprutad med gifter som skadar miljön.

Att skörda sin egen förnybara el är en positiv upplevelse utöver det vanliga. Och att ställa bilen hemma är inte alltid en uppoffring – det kan vara skönt att slippa leta parkering och cykelturen kan bli en energikick.

Du kan inte rädda världen på en dag och du kan inte göra det själv, men det är lätt att göra något rätt.

Låt det nya året bli ett steg för en mer hållbar livsstil.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.