• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Ewa Wallin vill att Sverige följer Tysklands exempel och inte utvisar syrier med armeniskt medborgarskap. Foto: Marcus Ericsson/TT

”Låt syriska armenier få stanna i Sverige”

OPINION · ”De flesta har ingen anknytning till Armenien, så när de utvisas dit, väljer många att återvända till Syrien”, skriver Ewa Wallin.

Ewa Wallin
Egen företagare

Just nu utvisas kristna armenier från Syrien som haft permanenta uppehållstillstånd i Sverige i flera år. De är många hundratals, kanske tusentals. Detta är en mänsklig katastrof.

Deras hemland är Syrien men vid flykten ordnades armeniska medborgarskap på olika sätt, en desperat åtgärd för att slippa fly över havet. Detta straffas dem nu för.

De flesta har ingen anknytning till Armenien, så när de utvisas dit, väljer många att återvända till Syrien där dem har större chans att överleva, har vänner, kanske någon familjemedlem, med mera. I Armenien skulle dem hamna på gatan om de inte har besparingar. Lifos rapport om Armenien beskriver att 10% av etniska armenier förvärvsarbetar. Resten lever på besparingar eller släktingar.

Stefan Löfvén talar om dessa stackars människor från Syrien, och så utvisas de efter att ha tillbringat många år här och tvingas tillbaka dit igen.

Den här gruppen har haft oturen att söka sig till fel EU-land. Ynkligt och skamligt av regeringen att inte följa till exempel Tyskland som endast tar hänsyn till vilket land du är född och har levt i.

Det här är människor som har gått igenom den långa asylproceduren, fått permanenta uppehållstillstånd, dagar av glädje, skapat sig nya liv, skaffat arbeten och kanske har skaffat sig svensk anhörig.

Inget av detta tar Migrationsverket hänsyn till just nu. Utan det beror på handläggaren, om man har tur så får man stanna, och om man har otur så får man lämna allt igen. I de flesta fallen har de gått igenom ytterligare två år av väntan. I ett fall måste familjen lämna sin 83-åriga mormor ensam kvar i Sverige för att aldrig återse henne.

Jag kan inte låta bli att kämpa för alla dessa orättvisor som bara handlar om att frisera siffrorna för regeringen. Inga mänskliga rättigheter tas hänsyn till i vårt land Sverige. Hjärtat som bryr sig om andra har försvunnit. Vad finns kvar när vi tillåter att man utvisar människor som har det svårt? Ett mörkt Migrationsverk som förstör så många liv.

Låt människor med permanenta uppehållstillstånd, som inte har begått något brott, stanna i Sverige. Inte ens kriminella behandlas så här. Arbetar du dessutom så borde det vara omöjligt att bli utvisad.

Sverige borde föregå med gott exempel.

Nästa år är det val. Finns det något parti som är villigt att lyssna på alla som är för en humanare asylpolitik?

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.