INTERNATIONELLA ABORTRÄTTSDAGEN Varannan minut dör en kvinna i samband med graviditet, förlossning och osäkra aborter i världen. Därför bör våra politiker i Stockholms landsting stå upp för vår starka abortlagstiftning genom att erbjuda utländska kvinnor abort till subventionerad kostnad. Det bör även gälla kvinnor som är på tillfälligt besök i Sverige, samt säkra resurser så att papperslösas rätt till abort efterlevs även i praktiken, skriver Hanna Navier.
Kvinnors rätt till lagliga och säkra aborter är en mänsklig rättighet. Ändå dör en kvinna varannan minut i samband med graviditet, förlossning och osäkra aborter i världen.
Idag den 28 september uppmärksammar RFSU Stockholm och RFSU:s nationella aborträttsnätverk den internationella aborträttsdagen. Det är en viktig dag! Tillsammans firar vi vår rätt till abort samtidigt som vi visar solidaritet med alla de som fortfarande kämpar mot hårda abortförbud runtom i världen.
Dagen hette från början 28 september – dagen för avkriminalisering av abort i Latinamerika och Karibien och startades av latinamerikanska feminister under en workshop i Argentina för drygt 20 år sedan. Dagen har sedan fått global spridning, och i år deltar RFSU för första gången.
I ett flertal länder i Latinamerika kämpar kvinnorättsaktivister mot världens hårdaste abortlagar. Men även i Europa är aborträtten hotad av ultrakonservativa krafter. I Polen och Irland är aborträtten kraftigt begränsad med få undantag. I Malta är abort helt förbjudet, även när kvinnans liv är i fara. Studier från Världshälsoorganisationen, WHO, visar att totalförbud och inskränkningar inte minskar antalet aborter. De utförs ändå, ofta under osäkra förhållanden och till höga kostnader. 47 000 kvinnor dör årligen av komplikationer efter osäkra aborter.
Sverige har en stolt tradition av att stå upp för allas rätt till sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter. Möjligheten för kvinnor att komma till Sverige för att göra abort har funnits sedan 2008. Det var då ett viktigt principiellt ställningstagande. Men det som skulle öppna dörren har inte blivit mycket mer än trycksvärta. Den höga kostnaden på upp till 32 000 kronor står i vägen.
På 60-talet reste svenska kvinnor till Polen för att göra abort. I dag, när förhållandet är tvärtom, bör det vara en självklarhet att återgälda tjänsten och visa vår solidaritet med polska kvinnor som i dag tvingas åka utomlands. En genomsnittlig månadslön i Polen är omkring 7000 svenska kronor – många tjänar mindre än så. I Stockholm ligger Sveriges största flygplats med lågprisflyg till Irland, Polen och Malta. Med en lägre kostnad kan Stockholm ge utländska kvinnor ett alternativ till illegala och osäkra aborter.
Våra politiker i Stockholms landsting bör stå upp för vår starka abortlagstiftning, genom att:
* Erbjuda utländska kvinnor abort till subventionerad kostnad. Det bör även gälla kvinnor som är på tillfälligt besök i Sverige.
* Säkra resurser så att papperslösas rätt till abort efterlevs även i praktiken, en laglig rättighet de har sedan juni i år.
* Se till att information finns lättillgänglig på olika språk.
Stockholms politiker bör ta chansen att visa att rätten till abort är universell och inte förhandlingsbar. Ta ställning för Europas kvinnor!