Gripestam och Godner
Leif Gripestam (M), kommunstyrelsens ordförande i Täby. Till höger Boel Godner (S), kommunstyrelsens ordförande i Södertälje. Foto: TT / SVT Opinion Live
Debattinlägg

”Farligt att låta nyanlända gå före hela bostadskön”

Opinion ·

”Varför ska man spara, betala skatt och sköta sig om någon annan alltid går först. Att ställa den som sparar till en första bostad mot en nyanländ är en farlig politik”, skriver Leif Gripestam (M), kommunstyrelsens ordförande i Täby.

Om debattören

Leif Gripestam
Kommunstyrelsens ordförande i Täby (M)

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

I programmet Opinion Live, åttonde december, uttalade kommunstyrelsens ordförande i Södertälje, Boel Godner (S) att ”Täby, Ekerö och Nacka har sagt tvärnej att ta emot nyanlända i sin kommunstyrelse/ …/ det innebär att andra kommuner som Malmö och Södertälje får ta ansvar”.

Det är en ohelig argumentation av Boel Godner (S), särskilt när Södertälje inte tagit emot en enda anvisad nyanländ 2016.

Täby, Nacka och Ekerö har alla tagit mot en större andel av sin kvot än Malmö.

Det finns sju kommuner som sagt att de inte kan lösa mottagandet för 2016.

De är utspridda över Sverige och har olika partifärg på ledningen. Faktum är att mörkertalet över vilka kommuner som inte kommer kunna klara sitt anvisningstal för 2016 är stort.

Enligt migrationsverkets statistik fram till vecka 48 så hade 203 kommuner inte uppfyllt sin kvot för 2016. Endast 63 procent av alla nyanlända hade blivit placerad i en kommun.

När SVT Nyheter gjorde en granskning av de 50 kommuner som skulle ta emot flest angav 14 att de skulle kunna klara sitt mottagande för 2016 och endast 4 för 2017.

Det innebär att de kommuner som ska ta emot bulken av alla nyanlända inte kommer klara det.

Samtidigt har Boverket varnat att det behövs 710 000 nya bostäder fram till 2025. Bostadsbristen har eskalerat och är nu akut. Lösningen kan inte vara att ställa olika grupper mot varandra i samhället.

Det behöver adderas fler bostäder generellt. Inte fördela de bostäder som vi redan har idag.

Att ställa den som sparar till en första bostad mot en nyanländ är en farlig politik.

I dagsläget måste man lägga undan 7500 kronor i månaden i fem år för att ha råd med en kontantinsats till en etta i Stockholm.

Lika farligt är det att låta nyanlända gå före hela bostadskön. Det sliter sakta sönder samhället och tilliten. Varför ska man spara, betala skatt och sköta sig om någon annan alltid går först.

I migrationsöverenskommelsen ingick att förändra byggregler. Det har inte skett. Samtidigt har bostadsbristen blivit mer och mer akut och många kommuner överväger seriöst att lösa mottagandet av flyktingar via hotell och tält.

Det är inte vare sig ekonomiskt eller socialt hållbart.

Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S) har kraftigt kritiserat de kommuner som varnat för att situationen är ohållbar.

Samtidigt har hon hotat med sanktioner och gått i partipolitisk polemik. Det som framträder är en bild av en minister som står så pass långt från verkligheten att hon inte ser den enorma utmaningen Sverige står inför.

Jag kan ha viss förståelse för att det kan vara bekvämt som Socialdemokrat att skylla alla problem på ett par kommuner.

Det är dock en ansvarslös och farlig politik förd av Socialdemokraterna. Istället för att lösa ett problem försöker man plocka partipolitiska poäng med priset att Sverige kastas in i kaos för lång tid framöver.

Kommer alla tillfälliga bostadslösningar leda till en bra integration eller kommer ett nytt skuggsamhälle växa fram? Det är vad debatten borde handla om.

Tillfälliga barracker, husvagnar och hotellrum är det grunden i det socialdemokratiska samhällsbygget?

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.