Foto: TT/AP Photo/Ricardo Moraes
Debattinlägg

”Varför ska just vi skylla oss själva?”

Publicerad

OPINION · ”När ett skönhetsingrepp går fel upptäcker man snabbt hur ensam och utlämnad man är och ingen vill ta ansvar”, skriver Lena Edman.

Om debattören

Lena Edman
Drabbad

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

”Skyll dig själv”,  får man ofta höra och läsa om man har råkat ut för komplikationer i skönhetsbranschen. Folk är snabba på att kasta ur sig elaka och taskiga kommentarer.

Men, varför ska de som köper skönhetsbehandlingar skylla sig själva,när det inte finns någon lagstiftning som reglerar skönhetsbranschen?

Marknadsföringen av så kallade fillers låter fantastisk, innehåller endast positiva effekter och eventuella biverkningar finns inte med alls eller i stark skymundan.

Jag gjorde en Restylane-behandling i läpparna hos en rekommenderad legitimerad sjuksköterska som var certifierad Restylane-behandlare. Allt jag ville var att få bort fula rynkor som jag haft i många år. Det kostade 5000 kronor. Det var fem år sedan.

Jag fick svåra komplikationer redan dagen efter som ökade med tiden. Hårda kapslar lade sig som en kaka mellan munnen och näsan och där ligger de och irriterar nerverna.

Det gör att jag bland annat är domnad i det partiet, har en hemsk värk och ett hårt tryck hela tiden. Det blev svårt att sova, gå, sitta, träna och ibland till och med att äta och tala, listan är lång.

Innan behandlingen hade jag läst all information jag kunde hitta på Internet om Restylane,som presenterades som ”veteranen inom fillers – svensktillverkad och säker”.

Den skulle successivt brytas ner inom ett år och det bästa av allt – det fanns ett motmedel, enligt uppgift, så om något skulle gå fel kunde man ta bort det.

Jag kände mig väldigt trygg med detta.

Inget ingrepp är riskfritt, men det borde ligga på behandlarens ansvar att upplysa om eventuella biverkningar muntligen eller skriftligen. Jag fick ingen information om detta överhuvudtaget, inte heller skriva på något papper.

Det visade sig också att sjuksköterskan inte haft någon försäkring när hon utförde behandlingen på mig.

En patient/ansvarsförsäkring borde vara obligatorisk för alla som utför skönhetsingrepp. Fillers är godkända att användas i Sverige, precis som alkohol och cigaretter.

Rökning och alkohol kan också vara skadligt och dessutom ge svåra sjukdomar, men då är det helt ok att man får hjälp via hälso- och sjukvården.

Jag har sällan hört att de som använder alkohol eller röker borde skylla sig själva.

Varför är det då annorlunda för oss som kommer med skador efter estetiska ingrepp? Skönhetsbranschen växer, det har blivit normalt att gå och få en behandling och väldigt många gör det idag, det kan ta månader att få en tid.

Men risken för komplikationer finns och marknaden är oreglerad i Sverige, som tydligen är det enda landet i Europa som inte har någon lagstiftning kring skönhetsingrepp.

Min kamp för upprättelse har nu pågått ända sen år 2012 och under den tiden har man inte vidtagit en enda åtgärd från regeringens sida.

I dag ignoreras vi som råkat ut för komplikationer. Vilket är en oerhörd nonchalans mot alla drabbade.

När ett skönhetsingrepp går fel upptäcker man snabbt hur ensam och utlämnad man är, ingen vill ta ansvar. Man bollas hit och dit, försöker hitta en utväg, men ingen vet vad man ska göra.

Man anmäler – får avslag, överklagar – får avslag, fortsätter att kontakta myndigheter och föreningar – avslag.

Överallt får man kalla handen – ingen vill hjälpa dig att utreda vad som hänt, därför att de skador man har fått från ett skönhetsingrepp inte faller under hälso- och sjukvårdens ansvarsområde.

Jag sökte hjälp hos flera läkare, under alla dessa år utan att bli bättre, tills för ett år sedan, då en läkare gick med på att operera mig. Hittills har jag gjort två operationer och plockat ut cirka 35 kapslar mellan överläppen och näsan.

Trycket har lättat lite, men det är många kapslar kvar. Jag känner av dem varje sekund, de är stenhårda – hemska. Hur många fler operatoner jag behöver göra vet man inte ännu, jag kanske aldrig blir riktigt bra…

Alla utgifter som jag har, betalar jag personligen på grund av sjuksköterskans ignorans av att inte ha en försäkring på sina klienter och det har stått mig dyrt.

Till er som funderat på eller bestämt er för att göra ett skönhetsingrepp – tänk över det en gång till. Var noga med vilken klinik ni väljer, gå in och läs på internet om dem och fråga efter referenser.

En enda behandling kan räcka för att förstöra ditt liv för ett tag eller för alltid, vem som helst kan få komplikationer. Jag gjorde en enda behandling och den har hittills förstört väldigt mycket av mina fem senaste år.

Kolla att de uppfyller alla kriterier, att det alltid finns tillgång till en ansvarig läkare och att de har försäkring, för om de inte har det kan det sluta med att man får betala en förmögenhet för att komma till rätta med komplikationerna.

Jag kommer aldrig någonsin att göra ett ingrepp igen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.

SVT granskar skönhetssalonger

Mer i ämnet