Debattinlägg

Leninpriset måste vara en taskspark på makten

Leninprisets grundare Lasse Diding inför Debatt 2014.

LENINPRISET Miljontals människor har dödats av dynamit, men Nobelpriset ifrågasätts inte för det. På samma sätt går det inte att hålla Lenin ansvarig för Stalins terror. Tillsammans med Jan Myrdal-sällskapet instiftade jag Leninpriset för att stödja dem som jobbar långsiktigt och olydigt mot makten. Det är en idétradition som Lenin varit helt avgörande för, skriver Leninprisets grundare Lasse Diding. I kväll debatterar han och Kjell Albin Abrahamson Leninpriset i Debatt.

Utrikesministern tycker på Twitter att en av landets främsta författare borde skämmas. Kjell Albin Abrahamson skriver om ”en skam för Sverige” i Expressen. Vad har hänt?

Jo, den svenska kriminallitteraturens grand old lady Maj Sjöwall har fått 2013 års stora Jan Myrdal-pris. Det är även känt som Lenin-priset, har instiftats av mig och delas årligen ut till vinnare utsedda av Jan Myrdal-sällskapet.

”Med sin breda, klassiska skildring av ett Sverige i brytningstid har Maj Sjöwall och Per Wahlöö med unik konstnärlig medvetenhet och sociologisk skärpa visat hur brottet föds ur vårt samhälle, att den kriminella handlingen är ett symptom och brottslingen själv ett offer”, heter det i juryns motivering.

Man kan vända på det där, och konstatera att alla människor som suttit på makten i ett samhälle har blodiga händer. Winston Churchill är en man som jag och många beundrar för hans ledarskap, men han dödade massvis av indier under britternas ockupation.

Lenin dog 1924. Vi kan inte göra honom ansvarig för Stalins terror, Gulag och vad som hände i Sovjet senare. Hans egna insatser var bra, men i vissa lägen krävdes också blod för att han skulle kunna försvara dem.

Så här är det nämligen med historien: Den är aldrig svartvit. Sovjetstaten misslyckades och urartade. Men den är också anledningen till att vi inte fick nazistyre i Sverige efter andra världskriget – Sovjet slog ju faktiskt tyskarna, och det ska de ha erkännande för.

När vi instiftade Leninpriset var tanken att dela ut ett pris som skulle bära samma värden som det internationella Leninpriset. Det var ett fredspris som gavs till Nelson Mandela, Bertold Brecht, Angela Davis, med flera. Det priset stod för något bra. Det stod för Lenins idéer.

På samma sätt står Jan Myrdals stora pris för Lenins idéer.

Pristagarna behöver inte vara kommunister. De ska ha jobbat långsiktigt och olydigt mot makten. De ska ha gjort en insats. I ett samhälle där allting privatiseras, mer och mer handlar om anpassning, är sådant viktigt att premiera.

Jag råkar ha ekonomiska möjligheter att stödja dem som sparkar uppåt. Jag kan förstå att Carl Bildt inte gillar det. Men journalisten Kjell Albin Abrahamson?

Miljontals människor har dödats av dynamit, men Nobelpriset ifrågasätts inte för det. Idag dör folk på löpande band i olika konflikter, men det är inte Lenins ansvar.

Han var ett startskott i positiv bemärkelse.

Det sägs att vänstern måste göra upp med gamla diktatorer, på samma sätt som vi gjort upp med nazismen. Men det finns en avgörande skillnad mellan kommunister och nazister. Kommunismen, så som Lenin förde fram den, står för ökad frihet jämlikhet och broderskap. Att den perverterades under Stalin är inte hans fel.

Jag är en stark anhängare av amerikanska revolutionen. Men jag ställer inte George Washington och de andra amerikanska landsfäderna mot väggen för George W Bush tortyr eller Barack Obamas drönarbomber mot civila i mellanöstern.

Lenin är helt avgörande för den idétradition Jan Myrdal arbetar i. Lenin står för antikolonialism, släppte Finland fritt från Sovjet och formulerade att Västvärlden inte ska ha makt över u-länderna. Han var en antiimperialist.

Kjell Albin Abrahamson är en journalist med bristfällig kompetens, både i fråga om sin samtid och historien. Han tror att ryssar i allmänhet kränks av Leninpriset eller Leninbadet på mitt hotell. Tvärtom: De flesta ryssar som varit där älskar badet. Han kallar Lenin en av historiens värsta massmördare, med hänvisning till dokument som nu släpps fria. Men när Lenin talar om att ”döda de jävlarna” är det ord ryckta ur sitt sammanhang, och inte bokstavligt menat som order om massmord.

Det visar också den politik Lenin de facto förde. Döm inte mannen efter hans ord. Döm honom efter hans handlingar.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.