Foto: Stina Stjernkvist/TT

Boysen: Känner skuld för att jag inte hjälpte Josefin

Lia Boysen var vän och kollega med Josefin Nilsson. I dag undrar hon varför hon inte gjorde mer för att hjälpa Josefin efter misshandelsdomen.
– Jag känner skuld. Varför var jag inte en medsyster och satte mig in i hur hon verkligen hade det, säger hon.

Lia Boysen kände och umgicks med Josefin Nilsson när den utpekade före detta Dramaten-medarbetaren dömdes för att ha misshandlat henne. Hon berättar att det var tydligt att sångerskan inte mådde bra.

– Hon var rädd. Han gav inte upp utan fortsatte att trakassera och hota henne. Hon hade ju en vakt då. När hon skulle åka hem från oss på kvällen med taxi så var det hela tiden en oro, säger Lia Boysen.

Ångrar att hon dömde Josefin

I dag undrar hon varför ingen gjorde något, inte heller hon själv. Istället för att försöka förstå vad som hände så kände hon att Josefin betedde sig dåligt. Hon var hispig, tog mycket lugnande och smärtstillande.

– Varför dömde jag henne? Istället borde vi ha byggt en mur av trygghet runt henne, säger hon.

Utöver sorgen över att Josefin fick lida så mycket känner hon ilska över hur de här männen, som har missbrukat och betett sig illa, har skyddats.

Misshandlades på scen

Hon har själv blivit utsatt av en manlig skådespelande kollega som misshandlade henne under en repetition.

– Han skulle slå mig i pjäsen men följde inte instruktionerna utan slog mig på riktigt i ansiktet så att jag svimmande. Det är så orättvist att de här männen kan supa och slåss och produktionen åker ut för att leta upp dem så att de ska kunna göra sitt jobb. Hade jag gjort något liknande hade jag aldrig mer fått ett jobb, säger hon.

”Fler måste säga ifrån”

Det viktigaste för att förändra tystnadskultur och acceptans är att fler börjar säga ifrån, tycker Lia Boysen. Att om de här männen inte rannsakar sig själva och förändrar sitt beteende så ska de inte jobba kvar. Och man ska inte anställa dem.

Tycker du att det var rätt att personen i fråga inte kommer att få några nya uppdrag på Dramaten?

– Det är en svår fråga. Människor måste få chans att förändra sig. Jag vet inte var han befinner sig i dag, om han har jobbat med det här. Men det är ju sorgligt att han inte nu i samband med dokumentären, har gått ut och visat någon ånger eller bett om ursäkt för det här.

– Så ja, jag tycker att det är korrekt att han får sluta jobba, säger hon.

”Folkdomstol på gott och ont”

I takt med att upprördheten över hur Josefin Nilsson behandlades har eskalerat har det också kommit kritik mot den hårda ton och den drevmentalitet som finns i sociala medier, där man till exempel hänger ut mannen med namn.

Vad tycker du om kritiken att man nu dömer förövare i så kallade ”folkdomstolar”?

– Folkdomstolar är knepigt och svårt, särskilt som allt går så fort. Det är på gott och ont. Förr kunde man tänka att det kommer ta lång tid innan det här förändras medan nu kan saker hända fort, och det är magiskt. Det är en revolution.

– Men många kommer att stryka med på vägen. Nu framstår den här mannen som en mördare. Det hatet är skrämmande, säger hon.

SVT har sökt den aktuella mannen men har inte kunnat nå honom. Till Expressen säger han att det är en gammal historia som bygger på vad en människa säger och hur hon upplever det här.

”[...] det här är gamla grejer och det är redan dömt i det här.”

Fotnot. Ämnet debatteras i Opinion live torsdag den 28 mars, klockan 22:00 i SVT 1. Medverkar gör bland andra skådespelaren Lia Boysen, författaren Bob Hansson och FATTA:s ordförande Olivia Björklund Dahlgren.

Älska mig för den jag är

Dokumentärfilmen handlar om artisten Josefin Nilssons liv och öde, den folkkära Ainbusk-sångerskan som gick bort 2016. I dokumentären skildras hur Josefin Nilsson under 1990-talet misshandlades av en man hon vid tidpunkten var i ett förhållande med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer