Foto: Privat/HENRIK MONTGOMERY / TT
Debattinlägg

”Alla simhallar behöver könsneutrala omklädningsrum”

Hbtq ·

”Ett könsneutralt omklädningsrum är en simpel och oproblematisk lösning som underlättar för många av våra medborgare”, skriver Lina Landström.

Om debattören

Lina Landström
Grundare CUF:s HBTQ-nätverk

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

I veckan skrev Kvällsposten att Karlsrobadet i Eslöv infört ett könsneutralt omklädningsrum på sin anläggning.

Detta är ett fantastiskt initiativ, som Sundbybergs simhall, enligt sajten Nyheter24, var först med att genomföra i början på året.

Så som jag har förstått det har dock införandena gått väldigt olika till.

Medan Sundbybergs simhall byggdes om helt, satsade pengar på HBT-certifiering, och också passade på att skicka ut det hela till pressen för lite god PR – så har Karlsrobadet gjort allt tvärtom.

De skapade ett könsneutralt omklädningsrum, installerade liftar och liknande för att underlätta för funktionshindrade och satte en lapp på dörren.

Jag har inget emot Sundbybergs simhalls sätt att göra saker och ting på, det är bra att man pratar om det, och ska man bygga om kan man lika gärna passa på att slänga in ett könsneutralt omklädningsrum i planeringen, men Karlsrobadet är bevis på att det inte alls behöver vara speciellt krångligt eller dyrt om man inte vill det.

Könsneutrala omklädningsrum borde finnas på alla offentliga badplatser och simhallar.

  1. Det är en fördel för de besökare som har vårdare med sig av motsatt kön.
     
  2. Det underlättar för de föräldrar som har barn av motsatt kön med sig i en ålder där de är lite för gamla för att följa med in i ”fel” omklädningsrum, men lite för unga för att lämnas själva.
     
  3. Det underlättar också för de medborgare som inte känner sig bekväma i varken det kvinnliga eller det manliga omklädningsrummet.

För personer som identifierar sig som transpersoner, eller faller inom kategorierna genderqueer eller non-binary (att man identifierar sig som varken man eller kvinna, både och, ibland det ena, ibland det andra, något mitt emellan, etcetera – det vill säga någonting utanför de traditionella könen), kan tanken på könsuppdelade platser, som exempelvis omklädningsrum, vara källa till otrolig mycket ångest – och ibland även hot om våld eller våld.

Den enkla handlingen att erbjuda ett könsneutralt omklädningsrum är en simpel och oproblematisk lösning som underlättar för många av våra medborgare.

Jag älskar Karlsrobadet och Eslöv för vad de har gjort, och att de visar att det inte alls behöver vara dyrt eller krångligt att vara inkluderande, eller att HBTQ-vänlighet bara behövs i storstäderna.

Könsneutrala omklädningsrum är något alla simhallar, stora som små, i kommuner av alla storlekar från norr till söder, bör införa, och enkelt kan införa utan större kostnader.

Det krävs ingen HBT-certifiering för att sätta en lapp på en dörr och berätta att här är alla välkomna att byta om.

Visserligen säger Karlsrobadet i intervjun med Kvällsposten att de inte haft någon direkt efterfrågan av ett könsneutralt omklädningsrum, och det finns heller ingen statistik på hur många som använder sig av det, men det finns där om man vill nyttja det.

Precis så enkelt som det är på Karlsrobadet borde det vara överallt.

Så, alla badhus, gå nu och skriv ut en lapp där det står ”könsneutralt omklädningsrum” och klistra upp på lämplig dörr.

Klart!

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.