”Risken med en medierapportering där bara ”blåbär kan bota cancer”-anhängarna och ”mat som medicin”-skeptikerna får komma till tals är att när det blir fokus på detaljerna”, säger Lina Nertby och Mia Clase. Foto: Janerik Henriksson / TT
Debattinlägg

”Grönsaker kan faktiskt förebygga sjukdom”

”Det är viktigt att forskarna fortsätter att debattera och kommer fram till de exakta sambanden, men om inte rapporteringen sker på rätt sätt riskerar vi att få bilden av att forskarna är oense om allt och att det inte finns några belägg alls för att det vi äter påverkar oss både fysiskt och psykiskt”, skriver debattörerna.

Om debattörerna

Lina Nertby Aurell
Författare, grundare av Food Pharmacy
Mia Clase
Författare, grundare av Food Pharmacy

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

När man börjar intressera sig för hur maten påverkar vår hälsa är det lätt att gå vilse. Vid första anblicken ser det nästan ut som att forskarna är oense om allt?

Ena dagen läser vi att mjölk är farligt för oss och att Livsmedelsverket har ändrat sina rekommendationer, andra dagen om hur mycket bra näringsämnen mjölk innehåller för våra kroppar.

Många forskare ger rådet att utesluta gluten, medan andra experter hävdar att den glutenfria trenden bara är en fluga som saknar förankring i vetenskapen. Och så där håller det på.

Men betyder de skilda åsikterna i debatten att, som Giles Yeo säger: ”Mat som medicin”-påståendet är baserat på pseudovetenskap som degraderar sanning och fakta? Svaret är nej. Det handlar inte om pseudovetenskap.

Även om forskarna inte är överens om ”detaljerna” så är de nämligen eniga på ett övergripande plan – att ett stort varierat intag av grönsaker varje dag är viktigt för vår hälsa och, faktiskt, kan förebygga sjukdom.

Det finns en mängd talande forskning på området. En extra intressant studie är en ny studie från Imperial College London som visar att 800 gram frukt och grönt om dagen kan minska riskerna för att dö i förtid.

Enligt studien kan 7,8 miljoner dödsfall förhindras per år om du äter 10 frukter och/eller grönsaker om dagen.

Studien visar hur hälsan förbättras ju närmare 800 gram man kommer – jämfört med att inte äta några frukter eller grönsaker alls menar studien att man genom att äta 200 gram per dag minskar risken för hjärt-kärlsjukdomar med 13 procent, medan man genom att äta 800 gram frukt och grönt per dag minskar risken med 28 procent.

Ett viktigt resultat av att äta mycket frukt och grönt är att både kolesterol och blodtryck sänks, och enligt studien kan vissa frukter och grönsaker till och med reducera skador på DNA och minska risken för cancer.

Risken med en medierapportering där bara ”blåbär kan bota cancer”-anhängarna och ”mat som medicin”-skeptikerna får komma till tals är att när det blir fokus på detaljerna där man är oenig glömmer att understryka att man ändå är överens om att det finns ett direkt positivt samband mellan en till stora delar växtbaserad kost och hälsa.

Det är viktigt att forskarna fortsätter att debattera och kommer fram till de exakta sambanden, men om inte rapporteringen sker på rätt sätt riskerar vi att få bilden av att forskarna är oense om allt och att det inte finns några belägg alls för att det vi äter påverkar oss både fysiskt och psykiskt.

Och det vore ju väldigt synd, inte minst för vår hälsas skull.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.