Grönsaker Foto: TT
Debattinlägg

”Inför en vegetarisk månad”

Mat ·

”Om fler får upp ögonen för att vegetariskt både är hälsosamt, smakar och mättar bra så är jag övertygad om att fler skulle kunna tänka sig att välja ett klimatsmartare måltidsval”, skriver Linda Mathiasson.

Idag är det nästintill en norm att äta kött, i alla fall om man ska se till att köttkonsumtionen ökar. Samtidigt kan vi läsa allt oftare om den klimatpåverkan som vår livsstil medför.

Det här är för mig, två starka skäl till att vara vegetarian.

Jag tror att vi kan ändra på denna samhällsnorm genom att börja prata om fördelarna med vegetarisk kost i kombination med att själva göra ett klimat- och hälsosamt val.

När det gäller kött sett ur ett klimatperspektiv så används runt 70 procent av världens jordbruksmark till bete och odling av djurfoder, vilket innebär att marken inte räcker till att mätta jordens befolkning, om vi fortsätter att konsumera den mängd kött som vi nu gör.

Desto fler som vet vad som behövs för att täcka västvärldens behov av kött och dess konsekvenser av detta kött, så är jag övertygad om att det skulle vara fler som valde att bli vegetarianer, eller i alla fall välja att äta vegetariskt ett par gånger i veckan.

Vi vet att både kött och foderproduktion bidrar till bland annat utfiskning av haven fisk eftersom det ofta används till att göra just djurfoder.

Om vi ser kött och foderproduktion utifrån resursförbrukning så är just vatten en sådan fråga, då båda produktionen av kött orsakar föroreningar av vårt färskvatten och idag är just färskvatten en bristvara.

Det krävs runt 15 000 liter vatten för att producera ett kilo kött, så om köttanvändningen minskade så skulle inte bara föroreningarna minska utan en större andel människor på jorden skulle kunna äta sig mätta.

Vegetarisk mat är inte bara god utan den innehåller en massa hälsosamt, som t ex vitkål vilken bidrar till att få igång produktion av enzymer, så länge som den äts rå.

Dessa enzymer är senare behjälpliga i våra cellers läkning.

Jag läste att det i Finland pågått en kampanj med att göra oktober till en köttfri månad för att uppmana fler att välja vegetariskt men också för att få företag, skolor och organisationer att servera vegetariska alternativ eller kanske rent utav endast erbjuda vegetarisk mat en gång i veckan.

I Sverige har det gjorts försök att införa ”köttfri måndag”, vilket några få caféer och kanske någon enstaka företag eller skola har nappat på.

Om alla skulle införa det här med köttfri måndag, så är jag övertygad om att fler skulle inse fördelarna med att äta vegetarisk kost.

Och om fler får upp ögonen över att vegetariskt både är hälsosamt, smakar och mättar bra så är jag övertygad om att fler skulle kunna tänka sig att välja ett klimatsmartare måltidsval.

Jag skulle vilja utmana vårt lands verksamheter och invånare att göra som vårt grannland Finland: att införa en vegetarisk månad och för dem som inte vill bli vegetarianer stödja köttfri måndag och åtminstone välja vegetariskt på måndagar.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.