Foto: Leif R Jansson/TT
Debattinlägg

”Dränk inte ditt barn i socker!”

Socker ·

”Trettio procent av energiintaget i bröstmjölksersättning ska inte komma från socker”, skriver Linnéa Engström (MP).

Om debattören

Linnéa Engström
EU-parlamentariker (MP)

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Europaparlamentet behandlar i dag tisdag ett kontroversiellt lagförslag om barnmat och socker. Förslaget borde ligga i linje med världshälsoorganisationen WHO:s rekommendationer.

Övervikt hos barn är ett ökande problem och mat med för mycket socker och ”tomma kalorier” är en av de största underliggande orsakerna till dålig hälsa som leder till sjukdomar globalt, till och med större än tobak, alkohol och brist på motion.

Därför har WHO, världshälsoorganisationen, gått ut med rekommendationer att nivåer av socker i till exempel barnmat och bröstmjölksersättning inte bör överstiga 10 procent av det totala energiintaget och helst utgöra under fem procent av totalt energiintag.

För små barn och spädbarn bör intaget av tillsatt socker ligga på en miniminivå. Det riskerar annars att påverka smakpreferenser och bidra till övervikt hos små barn.

Den här veckan röstar Europaparlamentet om ett lagförslag som rör barnmat, både vilka nivåer av socker som ska vara tillåtna och vilken typ av information som ska var tillåten när det kommer till bröstmjölksersättning.

Jag och gröna gruppen har varit kritisk till förslaget, som skulle tillåta att upp till trettio procent av energiintaget i bröstmjölksersättning får komma från socker.

De gröna i parlamentet har yrkat på att EU istället borde leda utvecklingen för en bättre folkhälsa och därmed minska tillsatt socker i mat. Förslaget bör istället ligga i linje med WHO:s rekommendationer.

Det gröna ändringsförslaget om minskad sockernivå fick stöd i miljöutskottet och nu hoppas vi att en majoritet stöttar förslaget i omröstningen i Strasbourg.

Att välja att amma sitt barn eller att köpa färdig ersättning är förstås helt upp till individen själv att bestämma. Vissa vill inte eller kan inte amma sitt nyfödda barn och då är det bra att det finns ersättning att köpa.

De brukar också fungera utmärkt.

Dock är de goda hälsoeffekterna av amning väldokumenterade.

Det finns också en hel del fall av felaktig information som har drabbat främst fattiga familjer i tredje världen, där dyr bröstmjölksersättning har framställts som bättre än naturlig bröstmjölk.

Det är viktigt att information om bröstmjölksersättning är objektiv och att föräldrar får adekvat och självständig information.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.