Debattinlägg

LO: Så kan regeringen rädda FAS 3-fiaskot

Efter den hårda kritiken mot arbetsmarknadspolitiken

FAS 3 Allt mer pekar på att vi har en betydande strukturarbetslöshet, där arbetslösa inte har eller har givits möjlighet att få den utbildning och kunskap som krävs för de jobb som finns att få. De program som ger ökade möjligheter för den enskilde att höja sin kompetens och bli anställningsbar måste blir väsentligt fler, skriver LO.

LO är djupt kritiska till regeringens arbetsmarknadspolitik och Fas 3. De förändringar som arbetsmarknadsminister Hillevi Engström flaggat för är inte tillräckliga. Hillevi Engström har bemött kritiken mot Fas 3 med att Arbetsförmedlingen nu ska granska samtliga anordnare. Därutöver ska anordnarbidraget om 225 kronor per dag ses över och deltagare i Fas 3 ska, exempelvis vid ett jobberbjudande, nu eventuellt få delta i kortare utbildning.

Återigen presenterar regeringen kosmetiska förändringar för att råda bot på en misslyckad och ineffektiv arbetsmarknadspolitik. Syftet med arbetsmarknadspolitiska program är att öka möjligheterna för den enskilde att lämna arbetslöshet för arbete. Med regeringens arbetsmarknadspolitik får den som är arbetslös i det närmsta inga insatser som ökar möjligheten till eget arbete. Arbetslöshet uppstår av olika orsaker, arbetsmarknadspolitiken måste därför anpassas efter den enskildes behov. LO har allt sedan den nya Jobb- och utvecklingsgarantin infördes påtalat bristen på utbildnings- och andra kompetenshöjande insatser inom garantin.

Drygt 26 000 deltagare finns nu i Fas 3. Arbetsförmedlingens prognos är att antalet stiger till närmare 50 000 år 2013. I februari 2011 hade endast 1,4 procent av deltagarna lämnat Fas 3 för arbete eller studier. Enligt LO:s uppfattning så bidrar inte de förslagna förändringarna till någon förbättring för den som befinner sig i Fas 3.

Inom Fas 3 anordnas sysselsättning med stor innehållsmässig variation och kvalitet. Gemensamt är dock att arbetsuppgifter ska utföras och att deltagarna är i produktion, dock utan att få lön. LO menar att man ska ha lön om man utför arbete, även om arbetsuppgifterna inte är de mest prioriterade på arbetsmarknaden.

Allt mer pekar på att vi har en betydande strukturarbetslöshet, där arbetslösa inte har eller har givits möjlighet att få den utbildning och kunskap som krävs för de jobb som finns att få. Regeringens arbetsmarknadspolitik skjuter vid sidan av målet.

Arbetsmarknadsministern vill även att arbetsmarknadens parter, genom det så kallade partsrådet inom Arbetsförmedlingen, mer effektivt ska användas för att minska risken för undanträngning av reguljära arbeten på grund av att Fas 3-programmet växt dramatiskt. Engström visar genom sitt förslag att hon inte besitter grundläggande kunskap om hur illa hennes egen politik fungerar. Fackliga företrädare utför ett tidskrävande och viktigt arbete för att tillgodose att den som är arbetslös och som anvisas till arbetsmarknadspolitiskt program ska få så bra villkor och arbetsmiljö som är möjligt. Det arbetet pågår redan, den osunda undanträngningen beror på regeringens politik. För att undvika denna borde arbetsmarknadsministern snarast förbättra villkoren i den subventionerade sysselsättningen och se till att denna riktades till dem som står långt från arbetsmarknaden.

LO anser att en ny riktning för arbetsmarknadspolitiken snabbt måste komma på plats. Det mest centrala i denna är att de som nu har långa arbetslöshetstider ges ett betydligt bättre stöd för att varaktigt kunna komma tillbaka i arbete respektive att det öppnas upp för tidiga och individuellt anpassade insatser. Därför vill LO i första hand se en arbetsmarknadspolitik där:

• Behovsorienterande individuella bedömningar ligger till grund för tilldelningen av arbetsmarknadspolitiska program.
• Taken i lönebidraget och det särskilda anställningsstödet höjs avsevärt.
• De program som ger ökade möjligheter för den enskilde att höja sin kompetens och bli anställningsbar blir väsentligt fler.
• Utbildning inom ramen för arbetsmarknadspolitiken fördelas jämnare mellan könen.
• Arbetslöshetsförsäkring förbättras avsevärt inom nuvarande system, och där det finns en tydlig koppling till arbetsmarknadspolitiken.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.