Debattinlägg

”Löfven, det går inte att tiga ihjäl SD”

Svensk politik ·

”Förr eller senare måste även riksdagen mogna och inse fakta. Statsminister Stefan Löfven har möjligheten att ta initiativ där den ängsliga beröringsskräcken släpps”, skriver Widar Andersson.

Om debattören

Widar Andersson
Chefredaktör Folkbladet

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Steg för steg så normaliserar väljarna Sverigedemokraterna och den sverigedemokratiska uppfattningen om att Sverige tar emot för många invandrare. Detta pågår mitt framför ögonen på oss.

Vi som inte är riksdagsledamöter kan förhålla oss till detta så som vi själva tycker är bäst i det civila samhället. Vi kan till exempel sitta hemma på vår kammare och fördöma.

Vi kan vråla ”rasist” så fort en sverigedemokrat försöker säga något på ett torg. Vi kan se till så att vi i våra nätverk av vänner och bekanta inte ser skuggan av en SD:are.

På det viset kan inte riksdagens partier och ledamöter förhålla sig. 49 av de 349 ledamöterna är sverigedemokrater. De finns i varje utskott, i talmanslaget och i varje debatt och votering. De är alla valda till samma parlament. 

Invandringsnegativa och främlingsfientliga partier är inte att leka med. Uppkommer de i rätt ögonblick och med skickliga ledare kan de ganska snabbt roffa åt sig en ansenlig mängd väljare från framförallt de större och statsbärande partierna.

Sverige lyckades under lång tid hålla främlingsfientliga partier stången. Riksdagens socialdemokrater och moderater såg till att den politiska invandringsdebatten hölls kort och under lågmälda och kontrollerade former.

Hanteringen av invandringsfrågan styrdes av insikten om att S och M hade mycket att förlora och inget att vinna på en öppen och upphetsad debatt om invandringens problem.

Detta tysta förhållningssätt stod pall under flera decennier. Ian och Bert lyckades inte ställa till med något med sitt Ny Demokrati. Lasermannen och rituella slagsmål runt Karl den 12:s minnesdag passerade som polisiära ordningsproblem utan nämnvärd politisk laddning.

Med Sverigedemokraterna kom spelplanen att förändras. SD har mer än fördubblat sig två riksdagsval i rad och har nu 13 procent av rösterna.

Att försöka tiga ihjäl SD låter sig inte längre göras.

SD har hittills kunnat åka på en räkmacka. De andra partierna bjuder SD på gratis väljare genom att ställa upp på en ordning där det alltid är sju partier i den ena ringhörnan så fort det vankas invandringsdebatt.

Självklart är det så att det i invandringspolitiken – likt inom andra stora och viktiga politikområden – finns plats för tre, fyra rimligt hedervärda och underbyggda uppfattningar. Det är de andra partiernas uppdrag och ansvar att lämna dagens hopplösa uppförandekod där ingen realpolitik diskuteras med SD.

Jag begriper och respekterar tveksamheten och oron för att normalisera ett parti som SD.

Sådana saker avgör emellertid väljarna. Det finns en växande förväntan om att invandringsfrågan ska kunna diskuteras på ett öppet och vettigt sätt. Invandringskritiken är redan normaliserad. 

Förr eller senare måste även riksdagen mogna och inse fakta. Statsminister Stefan Löfven har möjligheten att ta initiativ där den ängsliga beröringsskräcken släpps.

In med Åkesson i förhandlingsrummet och se vad han går för. Det vore bra för Sverige.

Och det vore mycket bra för Socialdemokraterna.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.