Londonsvenskar: till vänster Billie Elmqvist Thurén läser en Masters i Development Management på LSE till höger Charlotte Ågren, driver det största communityt för svenskar i Storbritannien www.Londonsvenskar.com
Londonsvenskarna Billie Elmqvist Thurén och Charlotte Ågren. I mitten det traditionsenliga svenska midsommarfirandet i Hyde Park, London. Foto: LondonSwedes
Debattinlägg

”Vi hoppas kunna fira midsommar i EU på fredag”

Brexit ·

”Brexit riskerar att sätta många svenskars rätt att bo, studera och arbeta i landet på spel”, skriver Charlotte Ågren och Billie Elmqvist Thurén.

Om debattörerna

Charlotte Ågren
Driver communityt Londonsvenskar för svenskar i Storbritannien
Billie Elmqvist Thurén
Läser en Masters i Development Management på LSE

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

Om några dagar samlas 4 000 Londonsvenskar för det traditionsenliga midsommarfirandet i Hyde Park.

Det kommer att dansas små grodorna och sjungas snapsvisor, medan vi tvingar våra medtagna brittiska vänner att smaka både löksill och akvavit.

Men i år kan midsommarfirandet kantas av en viss oro, om det visar sig att folkomröstningen leder till ett brittiskt utträde ur EU.

Fördelarna med Brexit är diffusa och överdrivna, medan de potentiella kostnaderna är stora.

Med tanke på hur mycket som står på spel är det beklagligt att Brexit-debatten präglas mer av känsloargument, skrämseltaktiker och hätska personangrepp än en saklig diskussion om effekterna.

Självfallet ska britterna ha rätt att bestämma sin egen framtid. Men kampanjen inför folkomröstningen ter sig mer som ett oansvarigt sätt för premiärminister Cameron att lösa ett internt partipolitiskt problem än en vinst för demokratin.

Få förnekar att Brexit skulle ha kortsiktiga negativa ekonomiska konsekvenser. Flera expertrapporter pekar mot en lågkonjunktur och ett stigande budgetunderskott som i sin tur skulle leda till ännu fler impopulära åtstramningar i de offentliga finanserna.

Många ekonomer menar även att ett Brexit skulle höja handelsbarriärerna till resten av EU. Det skulle sakta ner den ekonomiska tillväxten på längre sikt, med höga kostnader för befolkningen.

De som hävdar att Storbritannien snabbt kan förhandla till sig fördelaktiga handelsavtal lider av en förvrängd hybris vad gäller landets förhandlingsstyrka – de glömmer att EU är viktigare för Storbritannien än vad Storbritannien är för EU. Dessutom vill sannolikt EU göra ett dåligt exempel av Storbritanniens utträde, för att hindra andra länders utträde.

Lämna-sidan överdriver också den suveränitet som ett Brexit sägs kunna återvinna.

För det första har Storbritannien stort självbestämmande vad gäller skattepolitik och statliga utgifter, då landet inte är med i Eurozonen.

För det andra lever Storbritannien i en globaliserad värld precis som alla andra länder, och dagens verklighet begränsar de fördelar nationell suveränitet faktiskt ger.

Storbritannien har skrivit under över 700 internationella fördrag som inkräktar på landets självbestämmande – ett tecken på att det ofta är ett pris värt att betala.

Det är oklart hur ett utträde ur en av världens mest tongivande unioner skulle stärka Storbritanniens globala inflytande.

För oss européer bosatta i Storbritannien har Brexit-debatten gjort sig tydligast i form av invandringsfrågan.

Trots att studier visar att invandring från andra EU-länder bidrar mer till Storbritannien än vad det kostar, så är det denna fråga som får störst utrymme i Brexit-debatten. Det är också den största anledningen till varför många britter dras till lämna-sidan.

Detta är oroväckande för de tre miljoner EU-medborgare som är bosatta i Storbritannien; bland dem hundratusen svenskar.

Hur skulle ett Brexit påverka de svenskar som har skapat sig ett liv här i Storbritannien, de som ser Storbritannien som sitt hem?

Ett Brexit riskerar att sätta många svenskars rätt att bo, studera och arbeta i landet på spel. Många experter menar att det kan komma att krävas särskilda arbetstillstånd, samt bli betydligt svårare att få studiemedel för att studera i Storbritannien.

Avgifterna för universitetsstudier riskerar dessutom att öka – exempelvis betalar redan norska studenter dubbelt så mycket i studieavgifter än vad svenska studenter gör för samma universitet.

Svenska företag som är etablerade i Storbritannien riskerar också att påverkas negativt. I en undersökning som Svenska Handelskammaren i London gjort med 100 företag svarar tre av fyra att ett Brexit skulle vara dåligt för dem.

Även svenska pensionärer bosatta i Storbritannien riskerar att förlora på ett Brexit då garantipensioner inte utbetalas till personer bosatta utanför EU. Bidrag av andra slag kan också slopas för oss icke-medborgare.

Oron märks tydligt i många av de Facebook-grupper och online-forum för svenskar i Storbritannien. Över 100 svenskar har aktivt kommenterat och delat med sig av sin oro kring valresultatet. Många har bott i Storbritannien i många år och har barn här, och ungdomar är särskilt oroliga för en höjd universitetsavgift.

I skrivande stund visar opinionssiffrorna att det står väldigt jämt mellan lämna- och stanna-sidan. Vi är dock optimistiska, och hoppas att på att få fira midsommarafton i EU på fredag.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.