Städare bakom scenen
Foto: Chris Carlson / TT
Debattinlägg

”Löner som inte går att leva på kostar samhället pengar”

Ingångslöner ·

”Högern försöker få oss att tro att det bara är de allra lägsta lönerna som skulle påverkas. Det finns inget stöd för detta.Tvärtom. Vid en internationell utblick kan vi se att lägstalönerna också påverkar lönerna på resten av arbetsmarknaden”, skriver Jonatan Hermansson.

Om debattören

Jonatan Hermansson
Socialdemokrat, student på Bommersviksakademien

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Daniel Özer skriver SVT Opinion att politikerna måste sänka de lägsta lönerna i Sverige. Debattinlägget måste ses i ett sammanhang av den kampanj som högern just nu bedriver mot den svenska modellen.

Mycket av det vi tar för givet med vårt land står på spel. Ursäkten att slå sönder det kanske mest svenska vi har – vår unika och mycket framgångsrika arbetsmarknadsmodell – är denna gång flyktingar.

För några år sedan var det ungdomarna. Innan det har det varit kvinnorna. Ursäkterna varierar, men målet det samma. 

Att lagstifta om sänkta löner är dock en mycket dålig idé, av minst fyra anledningar.

  • Sänkta lägstalöner påverkar alla löner. Högern försöker få oss att tro att det bara är de allra lägsta lönerna som skulle påverkas. Det finns inget stöd för detta. När grunden sjunker står inte huset kvar. Tvärtom. Vid en internationell utblick kan vi se att lägstalönerna också påverkar lönerna på resten av arbetsmarknaden. Om undersköterskors löner tillåts sjunka, kommer det också påverka sjuksköterskornas löner etcetera.
     
  • De förslag som lagts fram om nya anställningsformer med lägre löner gör det inte billigare att anställa. Redan idag finns möjlighet att anställa nyanlända och arbetslösa med kraftiga subventioner av lönen. Både de så kallade nystartsjobben och instegsjobben innebär en lägre kostnad för arbetsgivaren, än vad exempelvis Centerpartiets och Liberalernas föreslagna låglönejobb innebär. Det borde Özer veta eftersom han själv har flera skattesubventionerade instegsjobbare anställda, enligt ett reportage på Svenskt Näringslivs hemsida.
     
  • Att lagstifta om låglönejobb vore att slå sönder den svenska modellen. Med lagstiftade minimilöner finns ingen garanti för arbetsfred, på det sätt kollektivavtal garanterar. Vår unika modell där arbetsmarknadens parter, i form av arbetsgivarorganisationer och fackföreningar, gör upp om löner och villkor skapar förutsägbarhet på arbetsmarknaden och minimerar antalet strejker. Det har stärkt Sveriges konkurrenskraft i snart 100 år.
     
  • Löner som inte går att leva på kostar samhället pengar. Med allt för låga löner måste det offentliga kompensera med olika former av bidrag. Det är inte rätt väg att gå för ett välfärdsland som Sverige. I USA finns en stor grupp ”working poor”, människor som jobbar men ändå inte kan leva på sin låga lön. Eller som det raljerats: ”Vem har sagt att lägre löner inte ger fler jobb? Titta bara på USA. Där har de så många jobb att många har två-tre stycken.” Ska människor i Sverige tvingas ha två-tre heltidsjobb för att kunna försörja sig?

Det är tydligt att högerkrafterna återigen är på frammarsch och argumenterar för sämre anställningstrygghet och lägre löner. Retoriken känns igen.

Det är bara genom att sänka lönerna som vi kan säkerställa jobb åt alla. Det är bara genom mindre anställningstrygghet som vi kan få ekonomin att blomstra. Samma argument nu som för hundra år sedan.

Det svenska samhället är det bästa beviset för att resonemanget inte stämmer. Sverige kan aldrig konkurrera internationellt med låga löner. Det har aldrig varit vår väg.

Tvärtom måste vi satsa på mer kunskap och kompetens. Snabbare validering av kunskaper och snabbare kontakt med arbetsmarknaden. Så ser vi till att fler kommer i arbete.

Eller som statsminister Stefan Löfven (S) formulerade det i sitt sommartal: ”Vi ska inte sänka människors pris – vi ska ge alla möjligheten att höja sitt värde.”

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.