Annie Lööf. Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT
Debattinlägg

”Lööf har brist på egna idéer”

Publicerad
FÖRETAGANDE ·

”Miljöpartiet välkomnar självklart Annie Lööfs initiativ, eftersom vi så väl känner igen förslagen”, skriver Gustav Fridolin och Esabelle Dingizian.

Om debattörerna

Gustav Fridolin
Språkrör Miljöpartiet, utbildningsminister
Esabelle Dingizian
Ungdomspolitisk talesperson Miljöpartiet

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

Regeringens egen politik för att få fler unga i arbete har hittills gett klent resultat. Med tre månader kvar till valet lånar nu näringsminister Annie Lööf förslag från Miljöpartiet i stället.

I samband med Alliansens så kallade kickoff i början av juni presenterade Annie Lööf flera förslag som ska underlätta för unga entreprenörer att starta och driva företag.

Det handlar bland annat om att ge mer pengar till organisationerna Ung Företagsamhet och Drivhuset, och om att sänka åldersgränsen för starta eget-bidrag.

Miljöpartiet välkomnar självklart dessa initiativ, eftersom vi så väl känner igen förslagen.

I vårbudgeten föreslog regeringen att man ska utreda entreprenörskap. Men ännu en utredning är inte vad de unga entreprenörerna behöver. Miljöpartiet har i stället presenterat sex förslag på området, som tagits fram tillsammans med entreprenörerna själva.

Så sent som på vår kongress i Göteborg i slutet av maj träffade vi unga entreprenörer från Västsverige och bjöd in dem att kritiskt granska våra idéer.

Vi är glada om Annie Lööf låtit sig inspireras av detta. Hennes satsningar har stora likheter med Miljöpartiets förslag. Den nya kursen gläder säkert också alla unga entreprenörer som behöver stöd för att komma vidare.

Frågan är bara hur denna sent påkomna satsning påverkar förtroendet för Alliansen. Vi vill ändå ta tillfället i akt att kommentera Annie Lööfs Miljöparti-inspirerade förslag:

1. Regeringen föreslår en sänkning av lägsta åldern för att kunna få starta eget-bidrag. Det är lysande. Men om Alliansen fortsätter att se företagande som ett slags stödjande arbetsmarknadsåtgärd eller en sista utväg för den som gått arbetslös, så är det högst bekymmersamt.

Miljöpartiet vill därför att kravet på att man ska vara arbetslös för att få bidraget tas bort. Vi vill också att det ska vara möjligt att kombinera starta eget-bidraget med ett lån på villkor som liknar studiemedlen.

2. Regeringen vill ge mer pengar till organisationen Ung Företagsamhet. Det är bra. Men garanterar de tatt alla gymnasieungdomar får möjlighet att delta i UF-program, även de som läser på yrkesgymnasiet?

3. Regeringen föreslår mer pengar till Drivhuset. Även detta är välkommet. Men det finns fler aktörer som stöttar unga entreprenörer. Miljöpartiet vill därför ge ett långsiktigt ekonomiskt stöd till fler organisationer som fokuserar på unga företagare.

4. Regeringen vill se över möjligheten att sänka kapitalkravet för att starta aktiebolag. Vi vill göra mer, och föreslår att alla nystartade enmansföretag med ägare under 26 år ska befrias från egenavgifter under de två första åren.

98 procent av Sveriges företag är småföretag och de senaste tjugo åren har många nya jobb skapats i företag med färre än 50 anställda. Tyvärr har antalet nystartade företag minskat under Annie Lööfs tid som minister.

Vi tror på en regering som investerar i svensk innovation och konkurrenskraft. Det är helt omöjligt utan unga entreprenörer.

Vi uppskattar Annie Lööfs vilja att ta till sig andra partiers idéer, men beklagar regeringens brist på egna kreativa förslag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.