Tiggare från Rumänien på Drottninggatan, Stockholm. Foto: Lars Pehrson / SvD / TT
Debattinlägg

”Lösningen är konkreta åtgärder i Rumänien och Bulgarien”

Migration ·

”Vi måste på olika sätt bidra till att människor får hopp och tro att framtiden kan bli bättre i hemlandet. Lösningen är att fokusera mer på insatser som ger långsiktig effekt och det görs genom mer konkreta åtgärder i länder som Rumänien och Bulgarien”, skriver Erik Ullenhag (FP).

Om debattören

Erik Ullenhag
Gruppledare (FP)

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

LUF:s Joar Forssell, Karin Pihl och Hanna Håkansson ifrågasätter på SVT Opinion mina uttalanden avseende fattiga EU-medborgare och var stöd och hjälp till dessa individer görs bäst.

Jag anser att vi ska satsa på att bekämpa grundorsakerna till varför människor ser sig tvingade till att tigga på våra gator det vill säga främlingsfientligheten och fattigdomen i många länder i Europa.

De som drabbas hårt är romer som utsätts för en utbredd antiziganism. Barn nekas skolgång och arbetsmarknaden i flera länder utesluter den romska minoriteten.

Hopplösheten gör att människor söker sig till Sverige för att tigga. Vi behöver därför lägga all kraft på att se till att angripa fattigdomen och antiziganismen i Europa.

EU har en central roll att spela och avsatta EU-medel måste användas mer.

Politiskt tryck på regeringarna men också på lokal nivå behövs.

Konkret och effektivt arbete, såsom insatser för romska barns skolgång, görs av organisationer som Hjärta till Hjärta, Röda Korset och Rädda Barnen och dessa behöver stöd.

Vi måste på olika sätt bidra till att människor får hopp och tro att framtiden kan bli bättre i hemlandet.

Självklart är det viktigt att Barnkonventionen efterlevs men Barnkonventionen gäller också för barn i Rumänien och Bulgarien.

Barn har rätt att gå i skolan också där och utgångspunkten måste vara att se till att skolan fungerar bättre där så att de romska barnen får långsiktig tillgång till skolgång.

Jag tror inte att lösningen ligger i att EU-migranternas barn ska gå ett par månader i skolan i Sverige för att därefter återvända till Rumänien.

Utan lösningen är att fokusera mer på insatser som ger långsiktig effekt och det görs genom mer konkreta åtgärder i länder som Rumänien och Bulgarien.

Slutligen är jag tveksam till hur artikelförfattarna hänvisar till att barn som lever i misär och under icke godtagbara förhållanden ska omhändertas av socialtjänsten.

För mig är det mer i enlighet med barnkonventionen att vi ser till att förutsättningarna för barnen och deras föräldrar blir bättre i hemlandet istället för att barn ska behöva omhändertas av svenska myndigheter och skiljas från sina föräldrar.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.