Foto: Leif R Jansson / TT
Debattinlägg

”LRF bör släppa in SD”

Jordbrukspolitik ·

”Även om LRF-ledningen ogillar SD:s mer restriktiva politik kring migration får inte det diskvalificera deras jordbruks- och landsbygdspolitik, vilken ligger väldigt nära det LRF kämpat för i många år” skriver Fredrik Davidsson.

Om debattören

Fredrik Davidsson
Mjölkbonde och LRF-medlem

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Jag är mjölkbonde samt LRF-medlem. Och jag och antagligen flera med mig börjar tycka att LRF:s utestängande av SD är besynnerligt.  En så stor och påstått opolitisk intresseorganisation ska kunna prata med alla demokratiskt valda partier i Sveriges riksdag.

Skälen till utestängandet känns inte övertygande och liknar centerpartistisk valtaktik nu när C ligger på gränsen att ramla ur riksdagen. Ingen kan undgå att se LRF:s nära band dit, flera LRF:are tar partipolitiska uppdrag i C. Det verkar vara ungefär samma förhållande där som mellan S och LO.

Även om LRF-ledningen ogillar SD:s mer restriktiva politik kring migration får inte det diskvalificera deras jordbruks- och landsbygdspolitik, vilken ligger väldigt nära det LRF kämpat för i många år.

Några exempel:

– De var vågmästare förra gången det var på förslag att införa extra skatt på konstgödsel. De fällde då förslaget.

– De vill reformera lagen om offentlig upphandling så det blir möjligt för kommuner att ta hänsyn till var och hur maten är producerad.

– De har lagt motion i Riksdagen om ett rättssäkert och effektivt djurskydd.

– De vill öka den nationella självförsörjningsgraden av livsmedel.

Att inte bjuda in SD men samtidigt dra nytta av deras välvilja gentemot det svenska lantbruket och landsbygden i riksdagen är ovärdigt en företagarorganisation som LRF. Särskilt efter Land:s opinionsundersökning bland lantbrukare där SD fick 20% av rösterna.

Det är ungefär dubbelt så mycket som SD:s opinionsiffra i riket och 3:e största parti bland lantbrukare efter C och M.

Ingen förtroendevald i LRF verkar  våga ställa sig upp och kritisera den nuvarande SD-policyn. Man får anta att de är rädda att riskera sin framtida karriär inom LRF och andra av lantbrukets organisationer. Av respekt inför sina medlemmar bör LRF:

– Redovisa de delar av SD:s partiprogram som motiverar ett utestängande.

– Redovisa de hot som LRF påstås ha fått på Avpixlat som anges som ett skäl för att stänga ute SD. Avpixlat är som de flesta vet en invandringskritisk sajt som enligt SD själva ligger útanför deras  kontroll.

De som LRF påstår hotar anonymt på Avpixlat är vanliga människor och kan mycket väl vara LRF-medlemmar som släpper ut frustration över sitt förbunds agerande. Att vara arg rättfärdigar dock aldrig att hota någon.

Man kan jämföra SD:s anknytning till Avpixlat med den som Mp och V har till den högljudda djurrättsrörelsen som smygfilmar och hotar djurhållare. LRF har också fått ta emot dödshot för sin ändrade hållning i GMO-frågan, en fråga där SD är svagt positiv.

Vore LRF konsekventa borde de därför utestänga V och Mp som också har extrema människor i sina ”svansar”. Hoten och hatet kommer inte bara ifrån högra sidan.

Omvärdera SD-bojkotten och börja behandla dem likadant som de andra partierna! Det påstått opolitiska LRF:s högsta prioritet borde vara största möjliga medlemsnytta, inte att driva politiska partiers agenda.

Genomförs inte detta snarast kan man dra slutsatsen att LRF-ledningen tycker att de uppskattningsvis 20% av medlemmarna som röstar på SD inte är önskvärda och därför bör lämna LRF.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.