Foto: Leif R Jansson / TT
Debattinlägg

”LRF säger nej till SD:s människosyn”

Jordbrukspolitik ·

”SD:s politik speglar en människosyn som står i direkt motsats till LRFs grundläggande värderingar och gör att LRF varken vill eller kan bjuda in partiet. Från historien vet vi att konsekvenserna av en politik som pekar ut en grupp som ett hot mot samhället kan vara ödesdigra” skriver Thomas Magnusson i sitt svar till Fredrik Davidsson.

Om debattören

Thomas Magnusson
Vice ordförande Lantbrukarnas Riksförbund

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

LRFs beslut att inte bjuda in SD fattades av en enig riksförbundsstyrelse inför valet 2010. Vi har sedan dess pratat om frågan vid flera tillfällen men alltjämt står hela förbundsstyrelsen och samtliga regionordförande, som alla är medlemsvalda, bakom beslutet.

Den som väljer att bara studera SDs jordbrukspolitik kan hitta ståndpunkter som överensstämmer med LRFs. Men där slutar likheterna. Beslutet att inte bjuda in SD grundar sig på ett helhetsperspektiv.

Vi har inte bara ställt oss frågan vilken jordbrukspolitik vi vill ha utan också vilket samhälle vi vill leva i.

Vi vill ha ett samhälle som tar tillvara den stora potential alla människor bär på och inte utestänger, polariserar eller ställer grupper mot varandra.

När LRF säger att ”tillsammans får vi landet att växa” inkluderar vi alla – hur ska vi annars få en levande landsbygd? SD å sin sida bygger gemenskap genom att först peka ut vilka som inte får vara med. Vem vill flytta till ett samhälle på landet där det görs skillnad på folk och folk?

Det stämmer att SD är demokratiskt invalda men det är skillnad på att vara demokratiskt invalda och att bete sig demokratiskt. Det har heller ingen betydelse för hur LRF som fristående organisation väljer våra umgängen.

Demokrati innebär att vi står upp för allas rätt att säga vad de tycker, men demokrati innebär inte att LRF måste bjuda in alla. Vi väljer helt enkelt dem som vi kan ha en konstruktiv debatt med och som delar vår människosyn – att alla människor har samma värde.

Den största skillnaden mellan SD och andra riksdagspartier är att deras förslag ständigt har sin udd riktad mot invandring och invandrare.

Deras politik speglar därmed en människosyn som står i direkt motsats till LRFs grundläggande värderingar och gör att LRF varken vill eller kan bjuda in partiet.

Från historien vet vi att konsekvenserna av en politik som pekar ut en grupp som ett hot mot samhället kan vara ödesdigra.

När det gäller den undersökning som presenterades i Land Lantbruk är den inte representativ för våra medlemmar. Urvalet motsvarade bara 19 procent av LRFs samtliga 172 662  medlemmar. När LRF mätte partisympatierna bland medlemmar inför EU-valet svarade 7 procent att de ansåg att SD var det parti de tror bäst kan driva en politik i EU, som är bra för Sveriges landsbygd. I EU-valet fick partiet drygt 9 procent.

Våra medlemmar och förtroendevalda har all rätt att sympatisera med vilket parti eller politisk inriktning de önskar. Det är en grundlagsskyddad rättighet som vi värnar om.

Lika viktigt är det faktum att om hela Sverige ska leva, om våra medlemmar ska ha en framtid – då krävs det tolerans och respekt människor emellan.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.