En föräldraledig pappa lyfter upp sin dotter i luften. Foto: Fredrik Sandberg / TT
Debattinlägg

”Pappa, det är dags att ta hälften av jobbet”

opinion ·

”I Sverige har vi i jämförelse en fantastisk föräldraförsäkring. Män tar dock, procentuellt sett, endast ut en av fem dagar upp till barnets tvåårsdag. En fjärdedel av de svenska papporna tar inte ut en enda föräldradag under barnets första två år. I Sverige är kvinnor fortfarande huvudansvariga för det obetalda hem- och omsorgsarbetet. Men förändring är möjlig – och det är dags för handling”, skriver Luis Lineo.

Om debattören

Luis Lineo
Ordförande ideella organisationen MÄN

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Söndag den 12 november 2017. Fars dag och dags att fira pappa.

Vi i organisationen MÄN gratulerar på farsdag, men passar samtidigt på att uppmärksamma att kvinnor globalt dagligen tillbringar tre gånger så mycket tid med barn och hem som män gör.

I Sverige är kvinnor fortfarande huvudansvariga för det obetalda hem- och omsorgsarbetet. Men förändring är möjlig – och det är dags för handling.

Inte i något land i världen utför män lika mycket obetalt hem- och omsorgsarbete som kvinnor.

Ojämställdheten har sina tydliga konsekvenser. För kvinnor blir det lägre lön, lägre pension och mindre makt att utforma sina liv och för män en sämre hälsa, sämre relation till sina barn och sin partner.

Rapporten ”Pappor i världen: dags för handling”, nyligen översatt till svenska, lyfter upp tre hinder i vägen för jämställdhet:

Normer och könsroller som säger att omsorg är kvinnors jobb.
Barn över hela världen lär sig tidigt att omsorg är för kvinnor. Men det går att förändra. Data från undersökningen IMAGES visar att män som uppgav att deras fäder gjorde traditionellt hushållsarbete hade större benägenhet att själva göra det som vuxna.

Ekonomiska faktorer.
När barnen kommer går ofta en förälder ner i arbetstid. I heterosexuella parrelationer är den personen oftast mamman. Män får fortfarande högre lön för lika arbete. Det gör att många familjer upplever det nödvändigt att pappan lönearbetar. I många länder saknas dessutom en offentlig subventionerad barnomsorg.

Lagar och politik som stärker uppfattningen att omsorg är ”kvinnogöra”.
Pappaledighet som består av mer än ett fåtal dagar finns bara i 53 av världens länder. I Sverige har vi i jämförelse en fantastisk föräldraförsäkring. Män tar dock, procentuellt sett, endast ut en av fem dagar upp till barnets tvåårsdag. En fjärdedel av de svenska papporna tar inte ut en enda föräldradag under barnets första två år.

Vi vill se följande åtgärder:

  1. Individuell föräldraförsäkring.
    Det finns fortfarande en utbredd föreställning om att barn är kvinnors huvudansvar och mäns valmöjlighet. En individualiserad föräldraförsäkring är därför ett viktigt steg mot ett jämställt samhälle, både i hemmen och på arbetsmarknaden. Föräldraledighet som inte kan överlåtas är en av få politiska åtgärder som har visat sig främja mäns omsorgsroll och jämställdhet.
     
  2. Stöd och utbildningar av vårdpersonal.
    Vårdpersonal måste ges bättre förutsättningar och kunskap att inkludera pappor i vårdkedjan, både innan och efter förlossningen. I Brasilien har vårdmottagningar kunnat certifieras som ”pappavänliga”, vilket lett till att fler män deltar i den tidiga omsorgen.
     
  3. Alla föräldrar, oavsett kön, måste uppmuntras att se sig själva både som omsorgspersoner – och som försörjare.
    Pappor behöver få utrymme att reflektera, att se och ifrågasätta traditionella synsätt och uppmuntras till omsorgstagande. Här erbjuder pappagrupper en fantastisk möjlighet. Forskning visar att när män deltar i föräldrautbildningar minskar förekomsten av våld, pappornas engagemang i föräldraskapet ökar och jämställdheten i familjen förbättras. Trots detta minskar antalet pappagrupper i Sverige.

Men framför allt är det dags för handling.

”Pappor i världen” uppmanar alla länder att anta målet att män ska utföra hälften av det obetalda hem- och omsorgsarbetet.

Nu till fars dag uppmanar vi Sveriges pappor att ta hela sitt ansvar och Sveriges feministiska regering att anta detta mål redan under denna mandatperiod.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.