Foto: Privat/JANERIK HENRIKSSON/TT
Debattinlägg

”Skapa ordning i andrahandsmarknadens vilda västern”

Bostäder ·

”Syftet att få ut fler tomma lägenheter till uthyrning har lett till en utveckling där människors utsatthet utnyttjas och bostäder används som inkomstkälla”, skriver Malin Stenborg.

Om debattören

Malin Stenborg
Projektledare Bostadsvrålet

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Så har vi då fått det svart på vitt. Det är dyrt att hyra sitt boende i andra hand. Särskilt om en hyr det av någon annan, särskilt om denna någon äger sitt boende.

I Dagens Nyheters undersökning framkommer en bister bild av dagens bostadsmarknad. Ja, det är en marknad, med fritt härjande marknadshyror för de som hyr i andra hand.

Den lagstiftning som finns för korrekt hyressättning ignoreras utan konsekvenser. Konsekvenserna, i form av överhyror, läggs istället på hyresgästen.

Siffror från Boverket visar att andrahandshyresgäster generellt har låga inkomster och hyr i andra hand för att de inte har råd att köpa ett boende eller har svårt att få tag i ett förstahandskontrakt.

Enligt Hyresgästföreningen rapport består denna grupp bland annat av 353 000 unga vuxna i åldern 20-27 – en siffra som har ökat med 22 procent på två år.

Utsattheten ökar än mer i brist på besittningsskydd – en trygghet som endast ges förstahandshyresgäster.

Jo, det är dyrt att vara fattig i andrahandsmarknadens vilda västern.

Den resurssvagaste gruppen förpassas till en laglös andrahandsmarknad med skenande kostnader – överhyror som går rakt ner i fickan på de som lyckats få ett förstahandskontrakt, eller till de som har haft råd att köpa sitt boende.

DN:s siffror är dock föga förvånande. Det här är en utveckling som har skett under lång tid.

Sedan 1990-talet har boendekostnaderna för ett hyrt boende ökat relativt KPI, medan de för det ägda boendet har minskat, än mer när ränte-och ROT-avdrag infördes för bostadsrätter.

När UEB-lagen (Uthyrning av egen bostad) antogs för nästan exakt tre år sedan legaliserades denna marknadshyra för uthyrning av bostadsrätter bakom orden ”kostnadsbaserad hyra”.

Syftet att få ut fler tomma lägenheter till uthyrning har istället lett till en utveckling där människors utsatthet utnyttjas och bostäder används som inkomstkälla.

Trots sedan lång tid tillbaka parti-och blocköverskridande ställningstagande  mot marknadshyror, har den utvecklingen låtits ske i ”det dolda” – som inte alls är i det dolda – den bistra sanningen är bara ett Blocket-klick bort.

Där kan vi se de hyror som Boverkets rapport belyser – över 10 000 kronor i hyra för en etta!

Det finns alltså tre kärnproblem bakom de skenande hyresnivåerna:

  • Bostadsbristen
     
  • UEB-lagens ”kostnadsbaserade hyra”
     
  • De lagar som finns efterföljs inte
     

Sheriff Kaplan (MP), skapa ordning i andrahandsmarknadens vilda västern!

Förutom att bygga fler bostäder till rimliga kostnader och hyror behöver det ”dolda” marknadshyressystemet på andrahandsmarknaden stävjas – både genom att inte tillåta högre andrahandshyror för bostadsrätter än för hyresrätter och genom att de lagar och skydd som finns för hyresgäster följs.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.