Foto: TV4/Twitter
Debattinlägg

”Malous bajstema stämplar människor med autism”

Autism ·

”Malou von Sivers påstår felaktigt att en bajscocktail kan bota ”sjukdomar som autism”. Autism är inte en sjukdom. Det är en del av vår personlighet. Utan min autism skulle inte jag vara jag”, skriver Joanna Halvardsson.

Om debattören

Joanna Halvardsson
Journalist, bloggare och föreläsare

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Malou von Sivers säsongspremiär av Efter tio är vidrig på så många sätt och vis.

Med temat bajs skitar hon ner och stämplar människor med autism som sjuka människor. TV4 försöker nu rädda upp situationen genom att omformulera sig men skadan är redan skedd.

I slutet av november tog Malou von Sivers emot Stora journalistpriset. Det största pris man kan få som svensk journalist. Jag har alltid beundrat hennes arbete och alla viktiga ämnen hon tar upp i sitt program. Och jag blev extra glad när det var just hon som vann priset.

Men de senaste tiden har jag tappat förtroendet för henne. Redan för någon månad sedan sa hon att autism var en sjukdom som kunde botas.

Någon som är en katastrof för oss som faktisk lever med diagnoser inom autismspektrat.

Jag bloggar och åker land och rike runt och föreläser om mitt liv med Aspergers syndrom.

Detta för att jag vill visa att en diagnos inte behöver vara ett hinder, det kan vara som för mig, en styrka. Jag vill öka förståelsen och ta död på negativa attityder.

Och när hon sitter i bästa sändningstid i tv-soffan och säger felaktig fakta rasar allt jobb jag arbetat med i flera år samman.

Fördomarna och den negativa attityden för diagnoserna ökar. I måndagens säsongspremiär av Malou Efter tio, med tema bajs, händer det igen.

Malou presenterar ny forskning att genom att blanda en bajscocktail och injicera den i tarmen kan man bota ”ett flertal stora folksjukdomar som övervikt, diabetes och autism”, enligt TV4:s programpresentation och Twitter.

Det är inte bajsdrickande som ett botemedel mot autism som är en det vidriga här. Uppfattningen om att autism är något som bör ”botas” är vidrig.

Autism är inte en sjukdom. Det är en del av vår personlighet. Utan min autism skulle inte jag vara jag.

Och jag blir fruktansvärt kränkt och besviken över att någon ens kommer på tanken att man vill bota någons personlighet.

Nu har TV4 valt att formulera sig annorlunda i presentationen av programmet på sin hemsida. Och skriver i stället “sjukdomar som övervikt, diabetes, Parkinson och IBS. Forskning tyder även på att det kan vara fungerande behandling för människor med autism”.

Antagligen för man förstår hur fel det blev. Men det är redan försent. Många har redan sett programmet och fördomarna är redan skapade. 

Vi pratar hela tiden om att vi ska ha ett samhälle där alla ska få samma rättigheter.

Medierna kan börja med att tänka över och utbilda sin personal om vad aktuella ämnen som autism, faktisk innebär.

Det är ni som späder på fördomarna och gör det svårare för oss att passa in i samhället.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.