Palestinier firar försoningen mellan Fatah och Hamas i Gaza City. Foto: Hatem Moussa
Debattinlägg

”Man kan inte förhandla med terroristorganisationen Hamas”

Mellanösternkonflikten ·

”Att tro att palestinska Hamas kommer att ändra sina ambitioner att göra hela området islamistiskt är en högst otroligt, närmast omöjlig tanke”, skriver Annelie Enochson.

Om debattören

Annelie Enochson
Ordförande Samfundet Sverige Israel, riksdagsledamot Kristdemokraterna

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Den 11 juni hade Peter Weiderud och Urban Ahlin en artikel på SVT Opinion med förslag på fred i konflikten mellan Israel och Palestina. Deras förslag var att man bland annat skulle förhandla med Hamas.

Åter igen tar Socialdemokraterna en ståndpunkt som förvånar och förfärar.

Hamas är stämplad som en terroristorganisation av EU, USA, Canada, Japan , Israel och Egypten. Hamas ligger bakom morden på över 1.000 oskyldiga israeler.

De har sänt självmordsmördare in i Israel och avskjutet 13.000 misilier mot israeliska städer. Hamas har i sina stadgar motsatt sig alla former av fredliga lösningar och de erkänner inte Israels existens.

Artikel 6 i deras stadgar säger följande: ”Den Islamistiska Motståndsrörelsen är en framstående palestinsk rörelse, vars trohet står till Allah, och vars sätt att leva är islam. Den strävar efter att höja Allahs ban'er över varje centimeter av Palestina”.

Hamas just avgående premiärminister Ismael Haniyeh har deklarerat att Palestina är från Medelhavet till Jordanfloden och från Rosh Hanikra till Rafah, alltså hela dagens Israel.

Genom att president Mahmoud Abbas valt att ingå i en samarbetsregering med Hamas har också Abbas effektivt dödat alla försök till vidare fredssamtal med Israel som den amerikanske utrikesministern John Kerry inledde förra sommaren.

I denna process för fred mellan PA och Israel ingick att alla olösta frågor skulle upp till diskussion. PA fick ett antal miljarder kronor i ekonomiska investeringar för att överhuvudtaget sätta sig vid förhandlingsbordet medan Israel däremot skulle frigöra ett antal fångar under förhandlingsperioden.

78 morddömda palestinska fångar har Israel släppt under denna fredsprocess. Alla dessa fångar har varit delaktiga i mord på israeliska medborgare och de hyllades som hjältar när de kom tillbaka till de palestinska områdena.

Hamas har finansiella problem då deras band med ett försvagat Muslimska Brödrarskapet inte ger det ekonomiska utbyte som de har gett. Att därför ingå samarbete med Fatah är ett guldläge för dem för att få del av ekonomiskt bistånd till Palestinska Myndigheten från bland annat Sverige samt att sedan i ett kommande val ta över makten.

Att tro att Hamas kommer att ändra sina ambitioner att göra hela området islamistiskt och driva ut alla judarna som bor där nu är en högst otroligt, närmast omöjlig tanke. Detta är ju deras livsluft och enda existensberättigande.

Hamas måste på allvar och tydligt visa att de ställer upp på Kvartettens (FN, USA, EU och Ryssland) tre krav om att stoppa terrorism, erkänna Israel och acceptera att ingångna avtal mellan PA och Israel hålls innan man kan samtala med dem i en fredsprocess.

Sedan i torsdags är tre israeliska ungdomar, Gilad Shaar  (16), Naftali Frenkel (16) och Eyal Yifrach (19) kidnappade. De sågs sist utanför bosättningen Alon Shvut, ungefär 10 kilometer sydväst om Jerusalem, där de studerar vid en gymnasieskola.

De uppges ha liftat, vilket är ett mycket vanligt sätt för israeliska ungdomar att ta sig fram på Västbanken, och ska ha setts stiga in i en bil som stannade och erbjöd dem lift. Premiärministern Netanhayau anklagar Hamas för att ha utfört kidnappningen.

Detta väcker starka känslor när man minns den israeliska soldaten Gilad Shalit som var fånge hos Hamas i Gaza i 5 år. Har dessa tonåringar förts till Gaza så är framtiden oerhört osäker för dem. Hamas har åter visat sitt rätta tryne.

Att tro  att man skall förhandla med terroristorganisationen Hamas är allt annat är orealistiska önsketänkande från herrarna Weiderud och Ahlin. Och det visar med önskvärd tydlighet händelserna med kidnappningen i torsdags.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.