Foto: TT
Debattinlägg

”Många har seriöst omvärderat sin inställning”

Publicerad

”Tyskland, som istället har satsat på att försöka ersätta kärnkraft med förnybart i sin 'energiomställning', har på ett spektakulärt sätt misslyckats med att minska sina utsläpp”, skriver Qvist.

Om debattören

Staffan Qvist
Ingenjör med kärnteknik som specialitet, aktuell med boken Klimatnyckeln. Driver energiomställningsprojekt runt om i världen.

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Kärnkraften är Sveriges, Europas och Nordamerikas största rena källa till elektricitet, och näst störst i världen efter vattenkraft.

I takt med att vår påverkan på klimatet uppmärksammas mer och mer har många människor seriöst omvärderat sin inställning till kärnkraft.

Motståndet mot klimatvänlig el som kärnkraft minskar dramatiskt, och nu ser vi också med den här undersökningen att stödet till ny modern kärnkraft som en del av framtidens energisystem växer snabbt.

Det finns idag tre större elnät i världen som producerar klimatvänlig elektricitet utan ett totalt beroende av fördelaktiga lokala förutsättningar: Sverige, Frankrike och den kanadensiska provinsen Ontario.

Alla tre gör detta genom en väldigt framgångsrik blandning av kärnkraft och förnybar energi, främst vattenkraft.

Tyskland, som istället har satsat på att försöka ersätta kärnkraft med förnybart i sin ”energiomställning”, har på ett spektakulärt sätt misslyckats med att minska sina utsläpp.

Vi ser idag i Sverige en övergång från gamla låsta positioner till en mer öppen och produktiv diskussion om vårt framtida energisystem, vilket är precis vad vi behöver.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.