Debattinlägg

”Att sälja sex är inte särskilt tryggt i en ’sexulans’ heller”

Opinion ·

”I länder som Danmark där sexköp legaliserats är målet alltså att personer i prostitution ska vara kvar i sexhandeln, men bara vara lite tryggare i den. Som att enbart dela ut skyddsvästar till människor i krig istället för att försöka stoppa kriget.”, skriver Maria Ahlin.

Om debattören

Maria Ahlin
Ordförande ungdomsorganisationen Freethem och medförfattare till Visuell drog – om barn, unga & nätporr

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Köpenhamns nya ”sexulans” är en sorglig nödlösning på ett djupare problem

Den 27 april rapporterade SVT Nyheter att stadsdelen Vesterbro i Köpenhamn har fått en bordell på hjul, en gammal ambulans som byggts om till en ”sexulans”.

LÄS MER: Sexambulans ska hjälpa prostituerade

I bilen finns en säng, glidmedel, kondomer och handdukar.

Tanken är att erbjuda ett säkrare alternativ till gatan och sorgligt nog är det faktiskt inte alls svårt att förstå varför detta initiativ tagits: prostitution är helt enkelt så farligt att man tvingas hitta akuta nödlösningar (no pun intended) för att människor inte ska fara mer illa än de redan gör.

Frågan är bara varför prostitution är så farligt? Förutom de uppenbara hälsoriskerna som posttraumatiskt stressyndrom, depression och ångest, för att nämna några, så är det även så att människor som köper sex inte alltid är de trevligaste att hänga med.

Enligt det danska Socialforskninginstitutet har nära hälften av alla personer i prostitution i Danmark utsatts för våld eller hot.

Forskning visar att sexköpare har mindre empati för personer i prostitution, mer sexuellt aggressiva attityder samt större erfarenhet av kriminalitet så som exempelvis våld riktat mot kvinnor.

Även sannolikheten att en sexköpare skulle kunna tänka sig begå en våldtäkt är högre än hos en icke-sexköpare. Det är alltså inga kattungar personer i prostitution tvingas mata.

Mer hungrig varg typen. Inte så himla trevligt alltså. Det är alltså inte särskilt konstigt alls att rullande bordeller numera är ett faktum i Danmark.

Initiativet löper ur samma resonemang som det som gett upphov till legalisering av prostitution i så många andra länder – nämligen illusionen att prostitution går att kontrollera. Att den går att göra rumsren. Att vargen går att tämja.

Vem minns väl inte när så de så kallade ”drive in sex boxarna” gjorde entré 2013 i Schweiz? Mindre parkeringsgarage som rymmer en människa och en bil ungefär.

Du parkerar, äter vargmat och backar ut igen. Eller när Tyskland introducerade så kallade flat rate bordeller. För en mindre summa får sexköpare göra vad man vill, med vem man vill, hur man vill. Det har apporteratas om kvinnor som svimmar av utmattning.

Vi kanske skulle styra upp liknande alternativ för människor som utsätts för partnervåld? Parkeringsgarage. Välkommen in med din ilska. Slå hur mycket du vill. Glöm bara inte betala för det.

Att legalisera livsfarligt fysiskt, psykiskt eller sexuellt våld må trolla bort den otrevliga statistiken, men för den brottsutsatta är våldet detsamme. Men även Sverige har stora problem.

Att sälja sex är inte särskilt tryggt här heller. Själv har jag träffat många som utsatts både för det ena och det andra. Jag minns särskilt en kvinna vars näsben nästan slagits upp i hjärnan på henne. Vargen ville se blod.

Hon låg på intensiven i månader. Så vi ska vara riktigt försiktiga med att slå oss själva för hårt för bröstet. Det finns dock en väsentlig skillnad mellan Sverige och Danmark i detta, och det stavas målsättning.

I länder som Danmark där sexköp legaliserats är målet alltså att personer i prostitution ska vara kvar i sexhandeln, men bara vara lite tryggare i den. Som att enbart dela ut skyddsvästar till människor i krig istället för att försöka stoppa kriget.

I Sverige är målet att människor inte ska behöva prostitueras alls. Nyheten om den rullande bordellen får mig att minnas när danska Tanja Rahm skrev ett öppet brev till sina tidigare sexköpare:

”Du var kanske nummer tre, nummer fem, eller nummer åtta den dagen. Trodde du verkligen att jag mentalt eller fysiskt skulle kunna tända på ett samlag tillsammans med en man jag inte själv valt? Nej du. Mitt underliv brann. Av glidmedel och av kondomer.”

Bara den empatiskt oförmögna saknar medkänsla för Tanjas traumatiska upplevelser.

Varje bordell, vare sig den är på hjul eller ej, innehåller en Tanja Rahm. Kära Danmark. Gör om, gör rätt.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.