Maria Hamrefors, VD Akademibokhandeln.
Maria Hamrefors, VD Akademibokhandeln. Foto: Pontus Lundahl / Ola Kjelbye
Debattinlägg

”Vi vill inte hjälpa hatkulturen”

Opinion ·

”Att vi i vår verksamhet måste ta ansvar för kundernas trygghet är för oss en självklarhet och något vi står för. Men att vi därmed skulle vilja hjälpa hatkulturen är ett lika orimligt som felaktigt påstående”, skriver Maria Hamrefors, VD Akademibokhandeln.

Om debattören

Maria Hamrefors
VD Akademibokhandeln

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Jag beklagar djupt den bild av Akademibokhandeln som på många håll givits efter att vi, efter säkerhetsmässiga överväganden, sett oss nödsakade att ställa in ett planerat författarevenemang under julhandeln.

Jag oroas också av det höga tonläget och de starka ord som används i debatten.

I den aktuella butiken passerar normalt 3000 kunder en lördag i december. Att vi i vår verksamhet måste ta ansvar för kundernas trygghet är för oss en självklarhet och något vi står för. Men att vi därmed skulle vilja hjälpa hatkulturen är ett lika orimligt som felaktigt påstående.

Bokhandeln har en viktig uppgift i ett demokratiskt samhälle.

Det är en uppgift som vi i Akademibokhandeln tar på största allvar och som är en grundförutsättning i de många tusen kontakter som vi dagligen har med kunder i våra olika butiker runt om i landet.

En del av vår vision handlar just om att vi vill bidra till ett demokratiskt samhälle där alla kan utbyta tankar och åsikter. Vi gör det bland annat genom att erbjuda ett brett utbud av böcker, stimulera till läsning och vara en mötesplats för samtal i aktuella och angelägna ämnen.

Vi vill också arbeta mer för att stärka det fria ordet och göra vad vi kan för att minska polariseringen. Där tror vi på dialog.

Därför ringde jag i går Ola Larsmo, ordförande för Svenska PEN för att se hur vi gemensamt kan föra diskussionen vidare.

Vi kom överens om att under våren gemensamt arrangera en seminarieserie på temat ”Det fria ordet” för att diskutera och analysera hur vi undviker ett samhällsklimat där hot och hatspråk riskerar att leda till självcensur.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.