Debattinlägg

Märkligt att låta ny nämndeman hoppa in under pågående rättegång

Publicerad
BREIVIK-RÄTTEGÅNGEN ·

Sven-Erik Alhem, SVT Debatts expertkommentator under Breivik-rättegången:

Lekmannadomaren som skrev på Facebook har uteslutits och uppenbarligen fortsätter huvudförhandlingen som planerat trots att domstolen låtit en ny lekmannadomare träda in i den uteslutnes ställe. Då får denne domare inte samma processunderlag som de andra; låt vara att det ”endast” är den första rättegångsdagen som saknas. Nu gäller det att domarna fortsättningsvis håller tand för tunga så att det inte blir skäl för ytterligare diskvalificeringar under pågående process, skriver Sven-Erik Alhem.

Dag två i Breivikhuvudförhandlingen började inte bra. Rättare sagt den hann  inte börja alls av det enkla skälet att en av rättens lekmannadomare syntes ha jävat ut sig genom att på en facebooksida skriva något om att det egentligen bara fanns ett rimligt straff för Breivik. Och det var enligt lekmannadomaren dödsstraff. Dödsstraff finns ju dessbättre inte vare sig i Norge eller Sverige. Men likväl är det fullständigt oförsvarligt att på sätt skett som domare uttala något sådant om man själv ska kunna göra objektiva och nyanserade bedömningar som domare.

I Sverige hade det enligt min uppfattning varit uteslutet att domaren kunnat fortsätta.  Vi har erfarenhet av olämpliga och diskvalificerande uttalande av nämndemän i Sverige i det s k Arbogamålet. I det målet valde dock den ”brevid-mun-talande” nämndemannen att självmant avgå. Det kan rimligen inte bli någon annan utgång i Norge än att lekmannadomaren antingen väljer att själv avgå eller blir diskvalificerad på grund av jäv. Nästa fråga blir om huvudförhandlingen  ska fortsätta med en reducerad domsbesättning. Skulle det inte gå måste huvudförhandlingen tas om från dag ett. I så fall är det tursamt att processen inte nått längre.

Efter att ha kommit så här långt i min krönika kan jag konstatera att domstolen i Oslo har gjort samma bedömning som jag. Lekmannadomaren har uteslutits och uppenbarligen fortsätter huvudförhandlingen som planerat trots att domstolen låtit en ny lekmannadomare träda in i den uteslutnes ställe! Helt häpnadsväckande enligt min uppfattning. Då får denne domare inte samma processunderlag som de andra; låt vara att det ”endast” är den första rättegångdagen som saknas. Men likväl! Nu gäller det att domarna fortsättningsvis håller tand för tunga så att det inte blir skäl för ytterligare diskvalificeringar under pågående process. Detta ska förhoppningsvis vara fullt möjligt utan att domarna isoleras från omvärlden under hela den återstående huvudförhandlingstiden.

Sven-Erik Alhem är SVT Debatts expertkommentator under Breivik-rättegången och kommer återkommande att lämna analyser av fallet. Precis som med alla våra andra artiklar är det möjligt att hålla med, säga emot och svara i kommentarsfält och i debattartiklar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.

Terrorism

Mer i ämnet