Putins sändebud Sergej Markov varnar de baltiska staterna för vad som kan hända vid ett krig.
Putins sändebud Sergej Markov varnar de baltiska staterna för vad som kan hända vid ett krig. Foto: SVT/TT
Debattinlägg

”Markovs bedömning är mycket värdefull”

Ryssland ·

”Att få Sergej Markovs bedömning av situationen är en journalistisk bedrift och ett värdefullt tillägg till det mycket svåra pussel som omvärlden nu försöker lägga kring Ryssland”, skriver Elin Jönsson, Saam Kapadia och Eva Landahl.

Om debattörerna

Eva Landahl
Programchef, SVT Nyheter
Saam Kapadia
Projektledare
Elin Jönsson
Korrespondent

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

Vår korrespondent i Moskva, Elin Jönsson, är med sina 20 år på plats i Ryssland en av Sveriges främsta journalister och uttolkare av Ryssland och före detta Sovjetunionen.

Vi har mycket stort förtroende för hennes kompetens och värderingar av den politiska utvecklingen i Ryssland och det ryska ledarskapets företrädare.

Vår korrespondent har under en längre tid följt Sergej Markov och vår bedömning är att han har en betydande om än mer informell roll idag, något som uppmärksammats av professor Elena Namli i en debattartikel på SVT Opinion.

Sergej Markov har tidigare suttit i Rysslands säkerhetsråd och som ledamot i duman.

Rysslands president Vladimir Putin utsåg Sergej Markov som ett av 490 personliga sändebud inför valet 2011 då Putin omvaldes till president. Uppgiften som sändebud var att som en person med auktoritet i det ryska samhället framföra Putins budskap till väljarna.

När valet var över bad Putin honom fortsätta som sändebud. Markov anses vara en god retoriker som kan tala som folk förstår. Hans roll har därför blivit att dels förklara Kremls politik för det ryska folket, dels påminna omvärlden om vad Kreml står i olika frågor.

Markov är mycket lojal gentemot Putin och hans åsikter överensstämmer i huvudsak med den ryske presidentens.

Han tillhör dock inte Putins inre krets och är inte heller hans rådgivare. Det innebär att den ryska ledningen inte behöver ta hänsyn till hans åsikter eller uttalanden. Samtidigt ger just den rollen honom en större frihet att uttrycka sig mer direkt och mindre diplomatisikt än de som innehar politiska befattningar.

Eftersom Markov uttrycker sig på ett ofta radikalt sätt använder Kreml gärna honom lite som en testballong, som man sänder ut för att se vilka reaktioner hans åsikter väcker, inte minst utomlands.

I dagens Ryssland är det mycket svårt att få företrädare för det ryska ledarskapet att ställa upp på en intervju. Att få Sergej Markovs bedömning av situationen och genom honom Rysslands och Putins syn på situationen är därför mycket värdefull – det är en journalistisk bedrift och ett värdefullt tillägg till det mycket svåra pussel som omvärlden nu försöker lägga kring Ryssland och dess grannländer.

SVT har en av Skandinaviens bästa bevakningar av krisen i Ukraina. Vi har med korrespondenter och utrikesreportrar mycket nära följt utvecklingen i Ukraina, Ryssland och kringliggande länder.

Vi har haft en mycket omfattande närvaro i området under hela 2014. Korrespondenternas avsnitt igår är en del av denna omfattande bevakning.

Avslutningsvis noterar vi att i skrivande stund kommer ännu fler oroväckande uppgifter från östra Ukraina.

NATO meddelar att ryska stridande förband, tillsammans med stridsvagnar, luftvärn och artilleri gått över gränsen för att hjälpa separatisterna.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.