Klassrum. Arkivbild. Foto: Jessica Gow/TT
Debattinlägg

”Assimilation inget mål för skolan”

Publicerad
FRISKOLOR ·

”Kampen mot friskolor, konfessionella eller andra, är i grund och botten en kamp mot mångfalden. I likriktningens namn ska det avvikande förbjudas”, skriver Markus Uvell.

Om debattören

Markus Uvell
Fristående opinionsanalytiker, tidigare VD på United Minds, Demoskop och Timbro

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Humanisterna skriver i en replik på min artikel om konfessionella friskolor att religionsfriheten är viktig, och att vi just därför borde förbjuda skolor med religiös inriktning.

Resonemanget blir svårbegripligt därför att Humanisterna inte är ärliga med sin agenda. Organisationen vill inte alls, som de skriver i repliken, att skolan ”ska kännetecknas av mångfald”. Deras mål är det omvända.

I sitt idéprogram utvecklar Humanisterna ställningstagandet: ”I många fall kan utbildningsväsendets acceptans för religiösa och kulturella uttryck innebära inskränkningar i individens rättigheter”.

Om bara skolan slutade acceptera ”religiösa och kulturella uttryck” skulle individens rättigheter skyddas?Det är ett häpnadsväckande resonemang från en organisation som säger sig vila på respekt för individens frihet och integritet.

Den respekten gäller tydligen bara medborgare som väljer ”rätt”, det vill säga följer Humanisternas dogmer. Denna tanke ligger snubblande nära den religiösa fundamentalism Humanisterna säger sig vilja bekämpa.

Kampen mot friskolor, konfessionella eller andra, är i grund och botten en kamp mot mångfalden. I likriktningens namn ska det avvikande förbjudas.

Därför ses till exempel de 55 elever som går i judisk konfessionell skola i Sverige som ett samhällsproblem, en ”acceptans för religiösa och kulturella uttryck” som måste stoppas.

Så länge de konfessionella skolorna följer gällande lagar och regler och håller god kvalitet finns inget skäl att stänga dem.

Rätten att välja skola ska gälla alla, även dem som har en annan livsåskådning än Humanisterna. Det, om något, är en humanistisk hållning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.

Religion

Mer i ämnet