Debattinlägg

”Mässling är fortfarande ett hot”

Vaccin ·

”Mässling är fortfarande en svår sjukdom. Trots modern sjukvård dör en av fyra tusen som insjuknar i mässling, och en av tusen drabbas av svår hjärninflammation med risk för kvarstående hjärnskador. Vi måste lära av historien och inte glömma det hot mässling kan vara”, skrev smittskyddsläkarna Leif Dotevall och Per Follin år 2015.

Om debattörerna

Leif Dotevall
Bitr smittskyddsläkare
Per Follin
Smittskyddsläkare

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

Mässling är globalt fortfarande en mycket allvarlig infektion och en vanlig dödsorsak bland minderåriga barn.

Under 2013 dödades fler barn i världen av mässling än av trafikolyckor eller aids. Mer än 260 barn under fem års ålder dör varje dag i mässling. WHO beräknar att 145 000 människor dog av mässling under 2013.

Dessa dödsfall hade sannolikt kunnat förhindras genom vaccination.

I Sverige har effektiva vaccinationsprogram nästan helt eliminerat mässling, men fortfarande inträffar mässlingsfall även i vårt land efter smitta i samband med resa.

Förra veckan konstaterades ett fall av mässling i Göteborg. En ovaccinerad kvinna smittades under sin resa till Tyskland.

Dessa fall ger ofta upphov till en viss smittspridning till mottagliga personer här hemma.

I flera länder i Europa och i andra världsdelar rapporteras fortfarande större eller mindre utbrott varje år.

I USA pågår för närvarande ett utbrott efter att en person med mässling besökt Disneyland och smittat många andra. I Berlin rapporterades nyligen att ett minderårigt barn dött av mässling.

Sedan början av 2014 har över 22 000 fall av mässling rapporterats till WHO:s Europakontor. I Tyskland, Bosnien-Hercegovina och flera andra länder pågår utbrott.

För resenärer till övriga länder i Europa och USA finns en påtaglig risk att smittas av mässling på flygplatser och i folksamlingar. Smittspridning har nyligen även skett till Sverige.

Mässling är en av de mest smittsamma infektionssjukdomarna. Smittspridning kan endast förhindras genom att många vaccineras.

Ett säkert och effektivt vaccin mot mässling finns tillgängligt sedan många år. Vaccination mot mässling och andra sjukdomar som difteri, polio, stelkramp och kikhosta är en av de största framgångarna i medicinens historia.

Trots denna enorma framgång, där dödsfall och lidande drastiskt har kunnat minskas globalt, diskuteras sällan vaccinationsprogrammens förtjänster i media eller debatter.

Under flera år har istället en anmärkningsvärd diskussion förts, där vaccin ifrågasätts.

Främst har detta skett i västvärlden där den ”medicinska paradoxen” inneburit att många fruktade infektionssjukdomar blivit så ovanliga, att kunskapen om de svåra skador dessa infektioner kan åstadkomma har försvunnit.

Många föräldrar som följer debatter i sociala medier, och som står i begrepp att välja om deras barn ska vaccineras, kan uppleva en vånda om vaccinationen verkligen behövs och känna oro för biverkningar.

Denna oro accentueras av enstaka läkare, som uppenbart vantolkat och misstolkat vetenskapliga resultat om vaccination. När detta sedan citeras på olika webbsidor är det lätt att förstå den oro som finns kring vaccination mot mässling, röda hund och påssjuka.

Inget vaccin är helt utan biverkningar eller sidoeffekter. Kartläggning och rapportering av biverkningar till Läkemedelsverket pågår kontinuerligt, och de uppgifter som framkommer jämförs med internationella data.

Vaccinationstäckningen mot mässling i Sverige är idag mycket hög och av barn födda 2010 är 97,4 procent vaccinerade.

Det innebär att skyddet mot mässling är högt i Sverige. Störst risk att drabbas har barn under 18 månader som ännu inte vaccinerats och personer med nedsatt immunförsvar.

Mässling är fortfarande en svår sjukdom. Trots modern sjukvård dör en av fyra tusen som insjuknar i mässling, och en av tusen drabbas av svår hjärninflammation med risk för kvarstående hjärnskador.

Vi måste lära av historien och inte glömma det hot mässling kan vara. Därför är vaccination det bästa skydd vi kan ge mot denna allvarliga infektion.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.