Foto: SVT/Privat
Debattinlägg

”Regeringen måste sluta slå på landsbygden”

Opinion ·

”Ylva Johansson och Ardalan Shekarabi går ut gång på gång och påtalar vikten av statlig närvaro i hela landet, men ändå fortsätter Arbetsförmedlingen sin nedmontering av lokalkontoren”, skriver Mathias Lindquist (S), kommunstyrelsens ordförande i Munkfors.

Om debattören

Mathias Lindquist (S)
Kommunstyrelsens ordförande Munkfors

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Socialdemokraterna i Munkfors vann valet 2014 genom tydliga mål: värderingar, de fyra benen i välfärden och tydliga skillnader, plus arbetet för en attraktivare kommun.

Kommunen är ett viktigt varumärke som man marknadsför om man ska lyckas att tillsammans med företagen få kompetent arbetskraft och med det få flera kommuninvånare. Det är ett av fyra ben och där man måste skapa balans.

Vi baserade vår valrörelse på frågor som vi vet är viktiga för väljarna: omsorg, skola, näringsliv och föreningsliv – de fyra viktigaste ben i en kommun att stå på.

Med trovärdiga valarbetare och ett varmt tilltal  genom dialog och närvaro i samtliga delar i kommunen har vi ställt tydliga värderingsbaserade frågor som utgått från fakta. Vi har visat på skillnaderna i politiken.

Valresultatet tolkar jag som att allt fler vill se en rättvis och jämlik välfärd där individen står i centrum och vårt kvitto på det var att vi fick 57,46 procent av rösterna i kommunvalet.

Ett resultat som vi tar emot med stor glädje och ödmjukhet inför det uppdrag vi fått.

Socialdemokraterna i Munkfors vill se tydligare signaler och tydligare styrning när det gäller statlig närvaro i kommunerna, för att nämna Arbetsförmedlingen som ett exempel. Det ska finnas minst ett kontor i varje kommun, punkt.

Där går Ylva Johansson och Ardalan Shekarabi ut gång på gång och påtalar vikten av statlig närvaro i hela landet men ändå fortsätter Arbetsförmedlingen sin nermontering av lokalkontoren.

Ska vi lyckas med integrationen och få de som står längst i från arbetsmarknaden i egen försörjning, så löser vi inte det med att lägga ner lokalkontoren så att arbetssökande ska behöva åka flera mil för en personlig kontakt.

Vi har redan i dag socialsekreterare som känner sig som arbetsförmedlare då Arbetsförmedlingen har dragit ner på personal lokalt. Arbetsförmedlingen har uppdraget men låt oss kommuner vara en bra medspelare.

Stoppa därför nermonteringen av lokalkontoren och bibehåll den lokala närvaron.

Sedan fortsätter även bankernas nedmontering på landsbygden. Man lägger ner kontor efter kontor och har planer på att det endast ska finnas ett kontor i varje residensstad och som gäller samtliga storbanker.

Det är ett mycket hårt slag för landsbygden i hela Sverige. Det påverkar också möjligheten för våra företag att växa och även möjligheten att starta nya företag då man med en sådan åtgärd drastiskt minskar möjligheterna till kapital och lokal kännedom för att kunna erbjuda lånelöfte.

Den privata marknaden blir också indirekt påverkad genom lånemarknaden till fastigheter då även det saknar den lokala kännedomen plus den personliga kontakten.

Vi vill att Socialdemokraterna sätter upp denna fråga högt upp på dagordningen för att påverka bankerna att gör halt i denna fråga beträffande avveckling av lokalkontoren.

Detta då den lokala närvaron är oerhört viktig för tillväxten av nya företag och därmed få flera personer i egen försörjning och skapa tillväxt i hela landet.

Partiernas starkaste kommunala fästen

I samband med Almedalsveckan 2017 har SVT Opinion listat de kommuner där vart och ett av riksdagspartierna gjorde sitt bästa resultat i kommunalvalet 2014.

2 juli – Vänsterpartiets dag i Almedalen.

I valet 2014 fick Vänsterpartiet 42 procent av rösterna i valet tilll kommunfullmäktige i Degerfors kommun.

Läs också: ”Gör som Degerfors, Jonas Sjöstedt”

3 juli – Liberalernas dag i Almedalen

I valet 2014 fick Liberalerna (dåvarande Folkpartiet) närmare 30 procent av rösterna i valet tilll kommunfullmäktige i Skinnskatteberg.

Läs också: ”Liberaler – fokusera på vardagsnära frågor”

4 juli – Centerpartiets dag i Almedalen

I valet 2014 fick Centerpartiet drygt 40 procent av rösterna i valet till kommunfullmäktige i Mönsterås.

Läs också: ”Sköt politiken som ett lantbruk, Annie Lööf”

5 juli – Socialdemokraternas dag i Almedalen

I valet 2014 fick Socialdemokraterna omkring 58 procent av rösterna både i valet till kommunfullmäktige och i valet till riksdagen i Munkfors.

Läs också: ”Regeringen måste sluta slå på landsbygden”

6 juli – Kristdemokraternas dag i Almedalen

I valet 2014 fick Kristdemokraterna närmare 45 procent av rösterna i valet till kommunfullmäktige i Markaryd.

Läs också: ”Låt Markaryd inspirera dig, Ebba Busch Thor”

7 juli – Sverigedemokraterna dag i Almedalen

I valet 2014 fick Sverigedemokraterna omkring 24 procent av rösterna till kommunfullmäktige i Örkelljunga.

Läs också: ”Uppmuntra kommunerna att ta fram egna frågor, Åkesson”

8 juli – Miljöpartiets dag i Almedalen

I valet 2014 fick Miljöpartiet omkring 14 procent av rösterma till kommunfullmäktige i Jokkmokk. Det är den högsta siffran för partiet utanför storstadsmrådena.

Läs också: ”Miljöpartister – våga vara knallgröna”

9 juli – Moderaternas dag i Almedalen

I valet 2014 fick Moderaterna omkring 48 procent av rösterna till kommunfullmäktige i Vellinge.

Läs också: Vellingemoderater: ”Stockholmsfixeringen måste brytas”

Källa: www.val.se

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.