Foto: Claudio Bresciani / TT
Debattinlägg

”Matkedjornas äggstopp riskerar urholka djurrätten”

Ägg ·

”Beslutet om att nu, mot bättre vetande, ta bort ägg från inredda burar hos Coop och Axfood i Sverige, kommer på sikt att leda till att en vidareutveckling av ännu djurvänligare burar stoppas.”

Om debattörerna

Margareta Winberg
F d jordbruksminister
Johan Beck-Friis
Veterinär
Pelle Sallin
Äggproducent

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

Denna månad stoppar de stora livsmedelskedjorna Coop och Axfood all försäljning av ägg från hönor i inredda burar i sina butiker.

ICA har valt att endast ha ägg från frigående hönor som sin egen märkesvara.

I praktiken kan ägg från svenska hönor i inredda burar snart vara ett minne blott i svenska butiker, trots att det är ett för både djur och människor väl fungerande inhysningsform, testat enligt all vedertagen praxis och utvecklade i enlighet med de strikta svenska reglerna för djurvänliga djurhållningssystem.

I dag lever cirka sextio procent av Europas hönor i inredda burar sedan man 2012 (tio år efter Sverige) övergick till kraven på att burar skulle vara försedda med de tre viktiga faciliteterna rede, sittpinne och strö.

I Kalifornien har äggproducenterna tillsammans med djurskyddsorganisationer kommit överens om att den inredda buren ska ersätta de tidigare gamla karga burarna.

Sammantaget kan man säga att den inredda buren nu gör ett segertåg över världen, och Sverige var pionjärerna!

Men här går utvecklingen nu alltså åt det motsatta hållet.

Låt oss kort rekapitulera hur dagens inredda bur kom till.

1987 fyllde Astrid Lindgren 80 år. Dåvarande statsminister Ingvar Carlssons present till henne var ett löfte om att de traditionella burhönsen skulle bort. 1988 kom den nya djurskyddslagen.

Riksdagen fick i uppdrag att låta forskarvärlden ta fram nya system för hönshållning som skulle leva upp till tydliga krav. Viktigast var djurens möjlighet till naturligt beteende.

Men djurhälsan fick heller inte försämras, och medicineringen fick inte öka. Hönorna skulle också ges möjlighet att utföra sina naturliga beteenden, vilket innebär möjlighet för hönsen att värpa sina ägg i ett rede, att ha tillgång till strö och att kunna vila på en pinne.

Den inredda buren visade sig klara de uppställda kraven och systemet provades i kommersiell skala med framgång. Den första inredda buren tilläts i Sverige år 2000, och fyra år senare var de nya burarna helt implementerade inom svensk äggproduktion.

De frigående systemen ger hönsen större ytor att röra sig på, men tyvärr medför de också problem med sämre djurhälsa, fjäderplockning och inälvsparasiter.

Användningen av maskmedel har till exempel ökat påtagligt i de nya golvsystemen, vilket strider mot riksdagens krav på att medicineringen inte fick öka.

I Sverige, som i många avseenden är ett föregångsland när det gäller djuromsorg, har nu äntligen frågan om villkoren för frigående hönor börjat diskuteras.

Djurskyddet Sverige har till exempel nyligen publicerat en objektiv och gedigen genomgång av de olika produktionsformernas respektive för- och nackdelar.

Men beslutet om att nu, mot bättre vetande, ta bort ägg från inredda burar hos Coop och Axfood i Sverige kommer på sikt att leda till att en vidareutveckling av ännu djurvänligare burar stoppas.

Sverige har då bytt position från föregångsland till förbigånget land.

Svenska konsumenter måste själva fritt få välja ägg från de olika lagliga och beprövade produktionssystem som regering och riksdag har godkänt.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.