Foto: TT/SVT
Debattinlägg

”Maträddarna silar resurseffektiva morötter men sväljer miljöskadligt nötkött”

Publicerad

”En närmast oräknelig följd av forskningsrapporter, om hur extremt miljöskadliga animalier är, har de senaste decenniet sköljt över oss. Det är mot den bakgrunden oerhört svårt att rent sakligt förstå programledarnas fokus på att morötter går förlorade”, skriver Jonas Paulsson.

Om debattören

Jonas Paulsson
Talesperson för kampanjen Köttfri måndag samt tidigare politiker; Miljöpartiet i Täby och senare grundare av Djurens parti

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

SVT har börjat sända programserien Maträddarna, med Anne Lundberg och Paul Svensson, som handlar om matsvinnet.

Vi får i första avsnittet veta att en familj med fyra personer slänger ett kilo mat om dagen. Det är väldigt mycket och oerhört allvarligt.

Programmet är dock felvinklat och missleder allmänheten genom att fokusera på morötter.

Det är nämligen en enorm skillnad mellan olika slags livsmedels resursanvändning – mellan morötter och nötkött.

Den viktiga kampen mot matsvinnet ska inte användas av SVT för att blanda bort korten angående köttindustrins oerhörda resursförbrukning. Uttrycket att ”sila mygg men svälja kameler” kan i modernt språkbruk lyda ”sila morötter men svälja nötkött”.

Ett hushåll som dagligen slänger ett kilo morötter men äter vegansk mat är nämligen mycket miljövänligare än ett hushåll som inte slänger någon mat alls men som konsumerar ett kilo nötkött dagligen.

All matproduktion kräver mark men rotfrukter och baljväxter kräver mycket mindre mark än nötkött.

Om en familj slänger ett kilo morötter om dagen under ett år krävs det bara 63 kvadratmeter för att producera dessa 365 kilo morötter, enligt statistik från Jordbruksverket.

Om det istället är potatis som en familj slänger ett kilo av per dag krävs endast 126 kvadratmeter åkerareal.

Enligt en forskningsrapport som kom 2017 och återges på Our world in data krävs det hundra gånger mer mark för att producera protein via nötkött jämfört med baljväxter. Nötkött innebär alltså ett oerhört slöseri med mark som borde användas till koldioxidbindande skog i klimatförändringarnas tidevarv.

Den effektiva lösningen för att komma tillrätta med det svenska jordbrukets klimatpåverkan är att byta ut köttet mot bönor.  

Enligt Mat-klimat-listan från Sveriges lantbruksuniversitet orsakar nötkött ungefär 26 kilo växthusgaser per kilo konsumerat kött i form av koldioxid från nedhuggen skog, metangas från kornas magar och dikväveoxid från gödsel.

Väljer konsumenten i stället att äta proteinrika bönor blir utsläppen endast 0,7 kilo. Det är alltså nästan 40 gånger bättre för klimatet att köpa bönor än att köpa nötkött.

En närmast oräknelig följd av forskningsrapporter, om hur extremt miljöskadliga animalier är, har de senaste decenniet sköljt över oss. Det är mot den bakgrunden oerhört svårt att rent sakligt förstå programledarnas fokus på att morötter går förlorade. 

SVT bör snarast sända en serie program som går till botten med djurhållningens omfattande problematik, som innefattar förlust av biologisk mångfald, övergödning, försämrad folkhälsa, klimatförändringar och inte minst ett fruktansvärt djurplågeri.

Programledarnas upprördhet skulle vara väsentligt mycket mer förståeligt om fokus låg på det enorma matsvinnet som kött orsakar redan i produktionsledet, eftersom storskaliga foderodlingar dominerar jordbruket i Sverige och internationellt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.