Kolmårdens forskningschef Mats Amundin med delfin. Foto: Kolmården
Debattinlägg

”Djurens väl har högsta prioritet”

Delfiner ·

”Våra djur får ett rikare liv, håller sig i bästa fysiska trim och dessutom får kontroll över sin egen tillvaro”, skriver Mats Amundin.

Om debattören

Mats Amundin
Forskningschef Kolmårdens djurpark

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Kolmårdens uppdrag som djurpark är att inspirera barn och vuxna till ett livslångt engagemang för djur och natur.

Detta arbetar vi dagligen med genom att erbjuda ett brett utbud av djurupplevelser, kunskapsförmedling och event till våra besökare.

En viktig del av detta utbud är delfinariet och den unika föreställning som på ett pedagogiskt sätt förmedlar budskapet om att vi måste ta hand om vår planet, vår natur och särskilt den så ofta sargade havsmiljö som våra delfiners vilda artfränder och kusiner lever i.

Det tunga budskapet i delfinariets föreställning berör, tack vare delfinen, våra gäster på djupet. Det är Kolmårdens sätt att förmedla obalansen i vår värld mellan människa, djur och natur.

Missionsarbetet med delfinariet går igen i hela djurparken.

Vi jobbar mycket med djur och människor i symbios för att förmedla budskap, till exempel i uppvisningen med friflygande fåglar, med bland annat olika rovfåglar och ugglor.

Detta innebär inte att det sker på djurens bekostnad. Tvärtom, det medför att dessa djur får ett rikare liv, håller sig i bästa fysiska trim och dessutom får kontroll över sin egen tillvaro.

Träningen sker på frivillig bas och djuren ges utrymme att påverka vilka beteenden som förstärks och hur de utförs. De får hela tiden beröm och belöning – och får alltid äta sig mätta oavsett om de medverkar i träning och uppvisning eller ej.

För att nå ut till så många som möjligt med dessa kunskapsförmedlande insatser måste vi attrahera inte bara de traditionella djurparksbesökarna utan också dem med andra intressen och preferenser.

Därför är vår plan att addera fler turistmagneter som i sin tur ger besöksvolym. Berg- och dalbanan Wildfire, Delfinexpressen och Bamses Värld är exempel på sådana.

När gästerna väl är här är vi säkra på, efter år av gästundersökningar, att vi med vår pedagogiska idé, kunskap och miljö lyckas tränga igenom med vår mission.

Djurens Rätt påstår på SVT Opinion att våra delfiner skadas av den miljö de lever i.

Men: deras ögon drabbas inte av infektioner, de är inte stressade och deras beteende är varierat och arttypiskt. Deras ekolod fungerar alldeles utmärkt och utnyttjas hela tiden, i alla situationer.

Vi erbjuder våra delfiner ett stort och varierat batteri av föremål med spännande akustiska egenskaper som stimulerar deras ekolodsanvändande.

Detta ingår i så kallad miljöberikning som ingår i den dagliga rutinen för alla djurparkens djur.

Principen är att stimulera varje djurarts naturliga beteenden så att djuren får utlopp för dem på ett så balanserat sätt som möjligt.

Buller i bassängerna är något som jag personligen har engagerat mig mycket i. När delfinariet byggdes om och till i början på 1990-talet drev jag igenom att inga cirkulationspumpar fick ha direkt koppling till bassängerna.

Istället flödar vattnet med hjälp av tyngdkraften ner till ett separat filterhus, där det pumpas genom sandfilter, biofilter och förbi UV-ljusramper så att smuts avlägsnas och bakterier dödas.

Sen pumpas det upp i ett högt torn så att det tyst kan rinna tillbaka till bassängerna med hjälp av tyngdkraften. Detta gör bassängerna faktiskt tystare än havet.

Ljudet från delfinarie-föreställningen tränger inte ner i vattnet – det har jag själv mätt och konstaterat – eftersom ljud i luft till 99 procent studsar mot vattenytan och heller inte tränger igenom bassängernas betongväggar.

Samma gäller för de ljud som kommer att genereras av Kolmårdens nya berg- och dalbana.

Hur berg- och dalbanan kommer att påverka de landlevande djuren har vi självfallet diskuterat mycket och kommer att följa upp väldigt noga.

Vi har dels egna erfarenheter i mindre skala, från attraktionerna Delfinexpressen och Godiståget, och vi har också besökt liknande anläggningar i USA, där djuren lever nära olika åkattraktioner.

Vi har kunnat konstatera att våra tigrar, asiatiska vildhundar, björnar, sälar och vargar, vars anläggningar idag ligger nära åkattraktioner, totalt ignorerar de skrik och skratt som kommer från besökarna.

Vargarnas favoritviloplats ligger faktiskt i den del av hägnet som är närmast leklandet.

Samma oberörda förhållande till åkattraktionerna såg vi också hos djuren i de amerikanska djurparkerna. Det är kanske också viktigt att framhålla att våra åkattraktioner bara körs under djurparkens ordinarie öppettider.

Ändå så har vi hög beredskap att sätta in åtgärder om vi ser några som helst negativa effekter på tigrarna, vildhundarna, björnarna och sälarna – de arter som är närmast där Wildfire kommer att etableras.

Kolmården, som startade för hela 50 år sedan, är i själ och hjärta en djurpark.

Djurens väl kommer igår, idag och imorgon att alltid ha vår högsta prioritet.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.