Foto: Joe Radle / Janerik Henriksson /TT
Debattinlägg

”Dumpa cancermaten – ät vego!”

Mat ·

”Informationen når inte ut eller så struntar folk i att lyssna. Där har Livsmedelsverket, matproducenterna och du och jag en hel del att jobba med. Det är nämligen våra kroppar det handlar om”, skriver Mattias Kristiansson.

Om debattören

Mattias Kristiansson
Chefredaktör, Vego

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Jag tänkte presentera två stora upptäckter som kommer att skaka om din världsbild:

  • Världshälsoorganisationen WHO klassar numera charkuterier i form av korv, skinka, pastej som cancerframkallande för oss människor. 
  • Det finns en hel värld av god vegomat som du lugnt kan leva livet på istället.

Att rött kött och främst charkuterier dramatiskt ökar risken för cancer är ingen nyhet. Men att WHO nu sätter det på listan över ämnen som troligtvis orsakar cancer är stort. Och definitivt inget att vara stolt över.

Nu delar knaperstekt bacon pallplats med cigaretter, arsenik och asbest.  Och ja, det är förbaskat synd att saker som vi tycker förgyller vårt liv istället förkortar det dramatiskt.

Det här kommer från en person som själv rullade in köttfärs och ost i bacon och kallade det baconsushi.

Eller som en gång virade in en hel fryst pizza i bacon, gräddade, och åt som om det gav mig superkrafter. Nu vet jag bättre och har varit en glimrande vegan i tre år. Och nu vet vi alla bättre, tack vare WHO.

Men det är inte bara charkuterierna som enligt vetenskapen ökar riskerna för cancer, det är allt rött kött från nöt, gris och lamm. Rekommendationerna säger 500 g/vecka, vi svenskar äter mer än det dubbla. 

Så vad ska man göra då? Göra kassler Hawaii och låtsas att problemen försvinner framåt sommaren?

Självklart inte. Att äta mer grönt vinner vi alla på, inte bara du som får leva ett långt och friskt liv. Vegomat är dessutom så förbaskat gott att ”kött är gött” fullkomligt bleknar som argument. 

Jag vet att det kan verka som ett stort steg från charkdisken till grönsaksdisken, men det går lättare än vad du tror.

Du behöver inte ens byta kotletter mot fräscha sallader och färgglad råkost, utan kan fortsätta att äta det du alltid har gjort men med några mindre förändringar.

Antingen byter du ut rakt av mot vegofierade alternativ som korvar, bacon, schnitzlar och bollar. Då kan du fortfarande smaska stroganoff och carbonara, men du slipper per automatik kolesterol, virus, nitrit, nitrosaminer och annat som bidrar till ökad cancerrisk. 

Nästa steg är att öppna upp dörrarna helt till vegovärlden. För här finns protein i överflöd i form bönor, linser, nötter, spannmål mm. Byt ut leverpastejen mot en dånande god faux gras på gröna linser, byt ut köttbullarna mot pistagefalafel och fyll korvbrödet med umamisvulstiga valnötskorvar med svamp.

Brist på inspiration existerar inte och receptbanken är oändlig.  Nu väntar jag bara på att du gör din upptäckt: Skär ner på köttet, käka mer vego och känn hur fantastiskt mycket bättre du mår. 

Till dess bör Livsmedelsverket se över de rekommendationer som man går ut med till det svenska folket.

Det räcker inte med rekommendationer på 500 gram/vecka när Livsmedelsverkets egna siffror visar att tre av fyra svenska män och nästan varannan kvinna ändå inte följer råden.

Informationen når inte ut eller så struntar folk i att lyssna. Där har Livsmedelsverket, matproducenterna och du och jag en hel del att jobba med. Det är nämligen våra kroppar det handlar om.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.