Debattinlägg

”Med hakkorsen försöker mörkrets krafter tysta oss”

Publicerad

NAZISM · ”Det är anmärkningsvärt att polisen väljer att betrakta hakkorset på min dörr som ofredande istället för hatbrott eller hets mot folkgrupp. Är samtiden verkligen så historielös? Saknas det förståelse för kraften i dessa symboler?”, skriver Dror Feiler inför EU-valet.

Om debattören

Dror Feiler
Talesperson Ship to Gaza Sverige

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

När jag skulle gå ut med soporna vid sjutiden i morse såg jag i ögonvrån något som liknade en svart krabba på dörren till min lägenhet. Men det var inte en krabba, det var ett hakkors som någon sprayat under natten.

Detta hatbrott – som den här gången drabbade mig men nästa gång drabbar någon annan – är en smärtsam påminnelse om att rasismens och fascismens frammarsch i Europa är ett direkt fysiskt hot mot alla oss som inte passar in i de högerextrema krafternas världsbild.

I det sammanhanget är det anmärkningsvärt att polisen väljer att betrakta hakkorset på min dörr som ofredande i stället för hatbrott eller hets mot folkgrupp.

Är samtiden verkligen så historielös? Saknas det förståelse för kraften i dessa symboler?

Mina föräldrar flydde från Europa undan 1930-talets hakkors och judeförföljelser. Den gången slutade det i katastrof – utrensningar, krig, förintelse. För oss är det ännu inte försent.

Samtidigt som hatbrott riktade mot antifascister, judar, muslimer, afrosvenskar och HBTQ-personer ökar ser vi också en antirasistisk rörelse växa sig starkare än på länge.

Och det är just så, genom att gå samman och organisera oss över politiska, etniska och religiösa gränser som vi kan besegra rasisterna.

Hakkorset på min dörr kommer två dagar före EU-valet som jag kandiderar i och måste därför betraktas som ett direkt angrepp på demokratin.

Med rasistiska symboler och hot om våld försöker mörkrets krafter skrämma oss antirasister till tystnad.

Det nazistiska våldet på gator och torg är inte ett isolerat fenomen utan hänger ihop med en normalisering av rasistiska åsikter i samhället. Samtidigt som nynazister går till fysisk attack tar sig högerpopulister som bytt kängorna mot kostym in i parlamenten i land efter land.

Därför demonstrerade jag mot nynazisterna i Jönköping på första maj. Därför demonstrerar jag mot Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna på Norrmalmstorg i morgon.

I det stundande EU-valet kan ett högerpopulistiskt block med tydliga rasistiska och fascistiska inslag bli en av de största partigrupperna i Bryssel.

Det är därför viktigare än någonsin att så många som möjligt går och röstar på söndag för att bromsa extremhögern. Det gäller framförallt alla vi som kommit till Sverige som invandrare och som röstar i mycket mindre utsträckning än infödda svenskar, trots att vi kommer drabbas först om inte rasismen stoppas.

Det är vårt gemensamma ansvar att försöka stoppa den utvecklingen och se till att vi får in tydliga antirasistiska röster i parlamenten. Låt oss besegra rasisterna på söndag. Tillsammans.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.

EU-valet 2014

Mer i ämnet