Alexander Bard. Foto: Christine Olsson/TT

”Metoo är ett underkännande av kvinnlig styrka och självförtroende”

För ett år sedan briserade metoo-bomben i Sverige – och tryckvågen känns fortfarande. Men rörelsen hyllas inte av alla: ”Det är en usel kampanj från början till slut”, menar Alexander Bard.

Enligt Annelie Nordström (Fi) visade metoo kvinnor som utsatts för sexbrott att det inte var dem det var fel på. Kampanjen skapade, menar hon, en förståelse för att sådana övergrepp har med strukturer och vår syn på manlighet att göra.

Att enskilda män har blivit utpekade med namn utan att kunna värja sig mot anklagelserna, kommenterar hon så här:

– Man måste kunna rapportera om det som är moraliskt fel utan att det är en rättssak. Men det blir jävligt finkänsligt när en gubbe har tafsat på ett fruntimmer.

Det som istället gör henne mest upprörd är att så lite förändrats under det här året, trots den överväldigande mängden berättelser från utsatta kvinnor.

– Gubbar och gummor lägger huvudet på sned och säger att detta är förfärligt. Men ingen säger: ”Detta måste vi göra”.

Liknas vid en lynchmobb

Alexander Bard har en helt annan inställning till kampanjen. Han kallar metoo för en ”spyhink”, och liknar den vid en nyckfull lynchmobb.

– Metoo är ett underkännande av kvinnlig styrka och självförtroende. Det är en sagoberättelse som gör kvinnor till imbecilla och män till idioter. Vi måste komma ifrån historien om en liten prinsessa som blir överfallen av en stygg man.

Enligt Bard är det verkliga problemet att vi har skapat ett samhälle där män och kvinnor är tillsammans dygnet runt. Att det därför är viktigt med rum där män och kvinnor slipper det andra könet – först då sker en avsexualisering.

– Det finns inget annat land i världen där män och kvinnor är tillsammans så mycket; vi har sexualiserat alla sociala miljör. Jag säger inte att det är fel men det skapar nya problem, som jag är intresserad av att diskutera.

”Kvinnor kan ljuga likaväl som män”

Alexander Bard lägger också betydligt större tonvikt vid män som blivit utpekade, ibland felaktigt.

– Kvinnor kan ljuga likaväl som män. De flesta män begår inte sexuella övergrepp. Jag känner en massa killar som fått sina liv fullständigt förstörda på grund av rena lögner, säger han.

Fotnot. Ämnet Ett år efter #metoo tas upp i SVT Opinion live, 11 oktober (22:00, SVT 1). Medverkar gör bland andra Bard och Nordström, samt författaren Louise Boije af Gennäs, Siri Steijer från Timbor, advokaten Ulrika Borg och Brottsofferjourernas ordförande Sven-Erik Alhem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer