Foto: Richard Drew
Debattinlägg

”Att mäta allt ger bättre hälsa”

Hälsa ·

”Vet du vad ditt normalvärde är när det gäller blodtryck, morgontemperatur eller vilopuls? Hälsovården behöver se till att vi själva kan fylla på våra journaler med data kring vårt friska jag”, skriver Michael Kazarnowicz.

Om debattören

Michael Kazarnowicz
Innovationschef

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Idag har jag varit avslappnad i 80 minuter och spänd i en halvtimma, så uppenbarligen är jag i hyfsad balans när det gäller stress.

Jag har gjort av med 3300 kalorier och ätit 2376. Lite för hög skillnad, jag måste äta mera de dagar jag både tränar och cyklar till jobbet.

Jag spenderade lite längre tid när normalt i djupsömn i natt, förmodligen för att jag sovit på ett hotell med för mycket oljud natten innan.

Jag vet att jag om några år behöver göra kontroller för förmaksflimmer, då min genetiska risk för det är 53 procent högre än genomsnittet.

Jag vet allt det här, och en massa mer, för att jag sysslar med det som på engelska kallas för ”quantified self”.

Uttrycket betyder ungefär ”det kvantifierade jaget” och beskriver företeelsen att mäta saker kring sin egen person. Företeelsen är inte ny och chansen är stor att du i någon mån redan ägnar dig åt det.

Förmodligen håller du reda på din vikt. Kanske räknar du hur många koppar kaffe om dagen du dricker.

Vanligast är att hålla reda på det här i huvudet eller skriva ner det manuellt. Tack vare tekniska framsteg som har gjort sensorer och annan teknologi billig, kan du nu automatiskt mäta och hålla reda på allt ifrån från blodtryck och vikt till fokus och stress.

Varför?

Störsa anledningen: Hälsa. Majoriteten av oss har rätt dålig koll på hur våra kroppar fungerar när de är friska.

Vet du vad ditt normalvärde är när det gäller blodtryck, morgontemperatur eller vilopuls?

Enda gången vi mäter saker är när vi är sjuka, och hälsovården idag handlar huvudsakligen om sjukdom, om att bota eller lindra symtom när vi väl drabbas.

Förebyggande av sjukdom är billigare än behandling av den. Till exempel skulle en reduktion på 1 procent av riskfaktorerna gällande vikt, blodtryck, blodsocker och kolesterol innebära en nationell besparing på 26 miljarder dollar enligt USA:s generalläkare.

Då räknar jag inte de indirekta kostnaderna som till exempel produktionsbortfall, som kan ligga på 2-3 gånger de direkta kostnaderna. 

Vi skulle alltså kunna bli friskare samtidigt som vi lägger mindre pengar på hälsovård.

Det finns dock några utmaningar som måste lösas innan vi kommer dit:

En är att information är inte detsamma som kunskap. Vad betyder ett blodtryck på 113/69? Om jag konsekvent får för lite djupsömn, hur löser jag det?

Att få information om värden, men inte kunskap om hur man påverkar dem är inte speciellt värdefullt. Hälsovården är inte utrustad för att ta hand om förebyggande på den här nivån.

Det finns varken verktyg, standarder eller processer för att ta emot och gå igenom det data en patient samlat in om sig själv.

En annan är integritet. Redan idag finns försäkringsbolag som ger rabatt till dem som delar med sig av datat från den aktivitetsmätare de får av bolaget.

Det skapar förutsättningar för ett sluttande plan där individers beteende kartläggs och försäkringar individualiseras så att de mest utsatta får sämre villkor och högre premier.

Det är svårt att bevisa att man blir diskriminerad av en algoritm som sätter premien baserat på all data som samlats in om en.

Lagstiftningen måste underlätta att företag använder sig av individers data för att förbättra hälsan, utan att individerna behöver sälja sin integritet.

Hälsovården behöver se till att vi själva kan fylla på våra journaler med data kring vårt friska jag.

Läkare och vårdpersonal måste få verktyg och processer att ta hand om datat och hjälpa oss med vad vi ska förändra för att förbli friska. Det ställer krav såväl på sjukvårdspolitik som utbildning.

Med en allt snabbare utvecklingstakt är framtiden här förr än vi anar.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.