Debattinlägg

Migrationsverket: Vår redovisning har varit felaktig

Migrationsverket svar på anklagelser om statistikmörkning av romska barn:

ROMER När det gäller de aktuella ”10 i topp-listorna” över ensamkommande flyktingbarn på Migrationsverkets hemsida har rutinerna brustit. Den manuella uppdatering som krävs för att de romska barnen från Serbien ska framträda på listorna har inte gjorts. Samtidigt ger inte den mycket svåra situation och diskriminering som romer utsätts för ensamt rätt till skydd i Sverige enligt gällande lagstiftning. Det skriver Migrationsverkets Johan Rahm i svar på Maria Björkqvists inlägg om myndighetens mörkande av statistik.

Migrationsverket strävar alltid efter största öppenhet i all statistik vi har. Stora mängder statistik finns publicerad på vår hemsida och alla uppgifter vi har tillgång till går att få ut från oss. De uppgifter som Maria Björkqvist menar att vi mörkar har vi lämnat ut till många journalister och vi har också förklarat statistiken i flera intervjuer. De siffror som Maria Björkqvist hänvisar till att riksdagens utredningstjänst tagit fram har de fått av oss. Vi skulle aldrig drömma om att mörka någon statistik.

Så här ligger det till: Statistiktabellerna på Migrationsverket.se genereras automatiskt varje månad. I några fall, exempelvis när det gäller de aktuella tio-i-topplistorna, krävs en manuell sortering av materialet.

När det gäller de aktuella listorna har rutinerna brustit och någon manuell uppdatering har inte gjorts. Sorteringen från någonstans i början av 2009 har legat kvar under ytterligare två år, vilket inneburit att Iran, Serbien och Syrien inte kommit in på listan för helåret 2009.

På listan för 2010 skulle Algeriet, Ryssland och Serbien ha varit med. Däremot är alla siffror korrekta.

Tanken med tio-i-topplistor var att göra materialet överskådligt. I år har vi istället valt att redovisa alla länder. Då har inte problemet med den manuella sorteringen uppstått och siffrorna för Serbien finns med och har varit tydligt redovisade på vår hemsida under hela 2011.

Så till själva sakfrågan. Maria Björkqvist menar att romska barn diskrimineras av myndigheter och domstolar i asylprocessen. Till intäkt för detta tar hon att väldigt få barn från Serbien får uppehållstillstånd medan nästan alla barn från Somalia och Afghanistan beviljas skydd i Sverige.

I Somalia och Afghanistan råder väldigt svåra konflikter. Den lagstiftning som riksdagen i bred enighet beslutat om ger rätt till skydd undan förföljelse som ofta uppstår i svåra konflikter.

Romer i Serbien har ofta en mycket svår situation och diskrimineringen är utbredd, både socialt och ekonomiskt, men det ger inte ensamt rätt till skydd i Sverige enligt gällande lagstiftning.

Detta kan man naturligtvis ha åsikter om. Jag har full respekt för de som anser att även sociala och ekonomiska skäl ska ge rätt till skydd i Sverige. Men varken Migrationsverket eller domstolar kan ändra lagstiftning. Om man önskar en annan lag än den som finns i Sverige idag måste man försöka påverka sina politiker i riksdagen.

Varje ansökan om uppehållstillstånd behandlas individuellt. Om utfallet av denna individuella prövning blir att alla personer i en viss grupp får stanna medan ingen i en annan grupp får det beror det inte på diskriminering. Det beror på vilka som uppfyller lagens krav för att få skydd i Sverige.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.