Demonstranter utanför presidentpalatset, efter nyheten att soldater arresterat Burkina Fasos president Michel Kafando och att övergångsregeringen upplösts; 2015-09-16. Foto: Theo Renaut / TT
Debattinlägg

”Militärkupp hotar att stoppa en afrikansk revolution”

Uppdaterad
Publicerad
BURKINA FASO ·

”Nu krävs att det internationella samfundet fullföljer sina politiska fördömanden och ställer sig på det burkinska folkets sida så att dessa det förflutnas fantomer som nu försöker ta makten i Burkina Faso inte lyckas knäcka landets rätt till demokrati och frihet”, skriver Sten Hagberg.

Om debattören

Sten Hagberg
Professor i kulturantropologi, Uppsala universitet; honorärkonsul för Burkina Faso

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

I Burkina Faso har den gynnsamma politiska utvecklingen som pågått sedan förra årets folkliga revolution och som tvingade bort president Compaoré efter 27 år vid makten brutalt slagits ned av medlemmar i presidentens säkerhetsstyrkor.

Det var igår, onsdag eftermiddag den 16 september, som soldater tog hela regeringen som gisslan mitt under pågående regeringssammanträde.

Interimspresident Michel Kafando och premiärminister Isaac Yacouba Zida och den övriga regeringen hålls sedan dess tillfångatagna i presidentpalatset. 

Civilsamhället och övriga politiska partier mobiliserade snabbt. Demonstranterna gick man ur huse. Och det internationella samfundet (ECOWAS, AU, EU, FN, USA) fördömde kuppförsöket i starka ordalag. Och hela natten hördes skottlossning i huvudstaden Ouagadougou.

Bakom kuppmakarna syns konturerna av expresident Compaorés parti CDP, vars företrädare inte velat fördöma kuppförsöket som sker bara tre veckor innan presidentvalet.

På torsdagsmorgonen gjorde det fram till dess helt okända ”Nationella rådet för demokrati” ett uttalande där man meddelade att rådet tagit över makten och att general Diendéré nu är statschef.

Samme Diendéré var expresident Compaorés närmaste man under närmare tre decennier och också den som låg bakom militärt våld och politiska mord.

Någon timme senare meddelade interim-parlamentets talman Chérif Sy att han tagit över som statschef eftersom president Kafando och premiärminister Zida är tillfångatagna. Sy uppmanade folket och armén till motstånd mot säkerhetsstyrkorna.

Det är ännu svårt att sia om hur det här kommer att sluta. Men klart är att omvärldens stöd till demokratiska krafter kommer att vara helt avgörande.

Det är därför dags för svenska journalister och svenska medier att försöka ha två tankar i huvudet samtidigt. Låt inte flyktingkrisen och kriget i Syrien göra att resten av världen glöms bort.

Rapportera, berätta, ifrågasätt och analysera det som sker i ett land vars politiska utveckling ingett hopp och inspiration över hela kontinenten. Burkina Fasos sak är faktiskt också vår!

Det burkinska folket som ifjol genomförde en fredlig revolution står nu emot en brutal elitstyrka, vältränad och väpnad till tänderna. Bilder och berättelser från sociala medier förfärar och förskräcker.

Nu krävs att det internationella samfundet (AU, FN och EU) fullföljer sina politiska fördömanden och ställer sig på det burkinska folkets sida så att dessa det förflutnas fantomer som nu försöker ta makten i Burkina Faso inte lyckas knäcka landets rätt till demokrati och frihet.

Och då krävs också att svenska och andra utländska medier inte låter landet drabbas av media-skugga när nästa kris blossar upp utan försöker behålla det mediala trycket på kuppmakarna. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.