Bikini Atoll Local Government via AP
Översvämning Kili, Marshall-öarna. Foto: Bikini Atollens regionstyre via AP
Debattinlägg

”De nya klimatmålen för Sverige räcker inte”

Klimat ·

”Miljömålsberedningens förslag om nya klimatmål för Sverige räcker inte för att världen ska ha en chans att på ett globalt rättvist sätt nå de nya klimatmålen”, skriver organisationer i nätverket KlimatSverige.

Om debattörerna

Frida Ekerlund
Latinamerikagrupperna
Ellie Cijvat
Jordens Vänner
Minou Moon
Fältbiologerna
Jonas Bane
Klimataktion

Åsikterna i inlägget är debattörernas egna.

Det nya klimatavtalet som antogs i Paris innebär en skärpning av de globala klimatmålen. Uppvärmningen ska begränsas till väl under två grader, och länderna ska sträva mot högst 1,5 grader i temperaturökning. Skärpningen är väl motiverad.

Med dagens klimatmål riskerar ö-nationer att utplånas och utsatta regioner att drabbas av hungersnöd och massiva folkomflyttningar.

För att ha en chans att nå 1,5-gradersmålet behöver rika länder som Sverige sluta använda fossila bränslen redan omkring 2030 för att ge utvecklingsländerna tid att ställa om till fossilfri ekonomi.

Decenniet därefter behöver vi nå nära noll i utsläpp även sett i ett konsumtionsperspektiv. Miljömålsberedningens förslag att minska utsläppen med 85 procent till 2045 är därför inte tillräckligt för ett utvecklat land.

Nu behövs omedelbara åtgärder och även omprövning av redan beslutade planer. Vi vill se en ny klimatagenda för Sverige:

Vi behöver en effektiv och förnybar energiförsörjning omkring 2030. Avveckla statliga Vattenfalls kolkraft i Europa, lämna brunkolet i marken och ställ om bolaget till förnybar energiproduktion.

Staten måste gå före genom upplåning och investeringsstöd, även till nya energitekniker. Sätt målet om 30 procent energieffektivisering till 2030, och en fossilfri värmesektor till 2020.

Utsläppsrätter som frigörs i och med dessa åtgärder ska annulleras. Nollenergihus behöver snabbt bli standard och byggsektorns klimatpåverkan behöver minskas bland annat genom att bygga mer i trä än i betong.

Ställ om till en fossilfri och transportsnål trafikpolitik där vägtrafiken minskar med minst 25 procent till 2030.

Första steget är ett stopp för bygget av ”Förbifart Stockholm”, där resurserna överförs till kollektiv- och järnvägstrafik.

Samtidigt som järnvägsnätet utvecklas behöver vi i princip avveckla inrikesflyg kortare än 50 mil. Bromma flygplats kan avvecklas redan 2022.

Vi behöver ställa om till hållbar matförsörjning och skogsvård. Köttkonsumtionen behöver halveras till 2020. Använd styrmedel som påverkar människors matvanor och se till att vegetarisk kost blir norm i olika sammanhang.

Inför samtidigt mål och styrmedel som siktar mot att Sveriges skogar och marker kraftigt förbättrar sitt kolupptag fram till 2030.

Målet bör vara en fossilfri och hållbar ekonomi. Subventioner till fossilbränslen behöver avskaffas snabbt. Offentliga aktörer ska inte tillåtas placera kapital i fossilindustrin.

Vi behöver främja cirkulär ekonomi, återbruk, samt klimatsmart verksamhet, medan uttag av naturresurser, fossila bränslen och klimatskadlig verksamhet försvåras. Utsatta regioner och grupper kan kompenseras.

Sverige bör endast gå med på internationella handelsavtal som direkt gynnar omställningen till ett klimathållbart samhälle och samtidigt respekterar demokrati och sociala rättigheter.

Vi är övertygade om vi genom en omställning kommer att skapa många meningsfulla jobb över hela landet och vi kommer att kunna leva gott.

Nu uppmanar vi regeringen och andra aktörer att visa vilken politik de vill sjösätta som klarar att hejda den globala uppvärmningen i tid.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.