Debattinlägg

”Därför kommer många av oss att lämna läraryrket”

”Lärares arbetsmiljö måste bli bättre. Lärares löneutveckling behöver korrigeras. Läraryrket kan inte fortsätta vara en förlustaffär”, skriver lärarstudenten Mimmi Rönnqvist i ett debattinlägg.

Om debattören

Mimmi Rönnqvist
Lärarstudent och ordförande för Lärarnas Riksförbunds studerandeförening

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

Antagningsbeskedet till universitet och högskolor har trillat in och vi studenter har tackat ja till olika utbildningar.

År efter år höjs rösterna då rapporter om låga antagningspoäng och tomma platser på lärarutbildningarna presenteras. Och frågan som medierna ställer är densamma: ”Vad är det för fel på lärarutbildningen?”.

Detta fokus är missriktat. Fokus behöver istället riktas mot att förbättra lärares löneutveckling, status och arbetsmiljö.

Fundera över varför du och de i din omgivning valde de yrken som ni idag verkar inom. Kanske såg du dig själv arbeta inom en viss bransch eller kanske sökte du ekonomisk trygghet?

Poängen är att valet av yrke inte präglas av hur utbildningen ser ut utan av vilket yrkesliv du ser framför dig.

På frågan om vilka faktorer som skulle kunna få studenter från andra utbildningar att istället välja en lärarutbildning svarar de högre lön och bättre arbetsmiljö.

I en undersökning om ungas lärarintresse framkommer det att unga tror att lärare har upp till 20 000 kronor mindre i månaden efter tio år i yrket jämfört med jurister och läkare med liknande erfarenhet.

Samtidigt krävs det lika lång studietid och därmed lika mycket studielån för att bli gymnasielärare som för att bli läkare och detsamma gäller för jurister och högstadielärare. Det är inte svårt att förstå varför så många väljer bort att bli lärare – det är helt enkelt inte ekonomiskt eller psykosocialt försvarbart.

Många av de som söker lärarutbildningen får aldrig någon lärarexamen, efter fyra år på lärarutbildningen är det oftast mer än en tredjedel som har hoppat av.

Det är inte så konstigt. Lärarutbildningarna är inte enkla. Liksom de flesta andra akademiska utbildningar kräver de självdisciplin, en stor mängd eget arbete och en ekonomisk uppoffring för att komma igenom dem.

Samtidigt är det lätt att komma in och många av de som söker har inte tillräckliga förkunskaper för att klara en högre utbildning. Granskningar visar att det är de studenter med låga antagningspoäng som i högst grad hoppar av under första året på lärarutbildningen.

Många av oss som tar vår examen kommer att byta yrke inom bara några år på grund av att lärares arbetsmiljö inte liknar någon annan med motsvarande skuld hos CSN.

Det här problemet kommer vi inte till rätta med genom att skapa fler studieplatser på lärarutbildningar eller granska utbildningskvaliteten tills vi ser i kors.

Den främsta som kan göra att fler blivande studenter väljer lärarutbildningen är att göra läraryrket mer attraktivt.

Det finns inga genvägar till detta. Lärares arbetsmiljö måste bli bättre. Lärares löneutveckling behöver förbättras. Läraryrket kan inte fortsätta vara en förlustaffär.

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.