Chris Rock
Den som vill se komikern Chris Rocks föreställning måste först stoppa in sin mobiltelefon i ett särskilt fodral som låses automatiskt. En utmärkt idé, tycker artikelförfattaren. Foto: Charles Sykes/AP/TT
Debattinlägg

”Lär dig stå ut med mobil-abstinensen!”

Opinion ·

”Frågan är om vi kommer kunna stå ut med att vara ifrån våra mobiler under konserter och framträdanden i framtiden”, skriver Patrik Wincent.

Om debattören

Patrik Wincent
Patrik Wincent, terapeut och programledare för lyxfällan.

Åsikterna i inlägget är debattörens egna.

När komikern Chris Rock kommer till Sverige blir det första gången som mobiler förbjuds och låses in i fodral.

Den nya populära uppfinningen från USA är ”Yondr”. Ett mobilfodral som delas ut vid ingången och som låses elektroniskt när besökaren passerat entrén.

– Den ständiga drivkraften att dokumentera varje ögonblick och dela det är en slags kulturell sjukdom, säger uppfinnaren Graham Dugoni.

Artister som Guns N Roses, Dave Chapelle och Alicia Keys med flera stöttar detta. Vad innebär det här? Jo, inga bilder eller filmklipp är möjligt att tas under konserter och framträdanden.

Jag vet, vilken katastrof? eller hur?

Hur skulle man kunna njuta av ett framträdande om man inte kan ta bilder och visa till sina vänner vad man håller på med just nu?

Problemet är inte att ta själva bilden, det har vi gjort i alla tider när man har gått på konserter. Förut var det med våra digitala kameror, och innan dess var det våra engångs och analoga kameror.

Det är inte att ta bilder som är problemet, utan snarare det vi gör efter vi tagit våra bilder...

Föreställ dig följande scenario: Du är på konsert, tar en massa bilder, du kopplar upp dig på dina sociala medier, därefter skall du hitta rätt filter med ljus och färg så bilden ser riktigt cool ut.

Du lägger ut den på din tidslinje. Men du har ju inte bara en utan flera olika sociala medier, så du börjar lägga ut bilderna på samtliga medier, Instagram, Snapchat, facebook med flera. Olika filter, för olika medier så klart.

Därefter börjar det plinga till i mobilen, nya kommentarer och vänner som nu har börjat gilla dina bilder. Detta väcker din nyfikenhet så klart, så du känner ett behov av att titta. Tiden går och du har stirrat på din mobil i säkert tio minuter.

Du lägger tillbaks telefonen i fickan och försöker fokusera på Chris Rock. Du har missat en del skratt och skämt under denna tid som gör att du har svårt att hänga med vad han försöker säga, men du lyssnar och försöker hinna ikapp.

Under tiden känner du att det vibrerar i fickan, du blir återigen nyfiken, tar upp telefonen och ser att det är hur många som helst som vill nå dig. Dom undrar hur konserten är, är det mycket folk, är han rolig, vad har du på dig? Snälla, skicka en bild på dig själv.

Du får svårt att motstå, så du börjar beta av alla dessa förfrågningar, en efter en. Jag tror att innovativa produkter som Yondr kommer att växa fram alltmer. Folk är trötta på bli filmade hela tiden, omgiven av människor som inte är närvarande och som ständigt är uppkopplade med sina mobiler.

Vi använder vår teknik hela tiden. Detta är inte ett längre ett fenomen, det har blivit en livsstil. Digital kommunikation tar bort det mesta av den känslomässiga delen.

Tekniken är fantastiskt spännande, men kan också lätt hindra oss från att den riktiga upplevelsen, här och nu!

Idag håller våra telefoner vår hjärna igång och frigör dopamin, hormonet i våra kroppar som gör att vi mår bra. Det vet vi idag. Vi längtar mer och mer efter den känslan. Men i längden blir det oftast störande, stressande, och kan påverka vårt humör och våra känslor.

Frågan är om vi kommer kunna stå ut med att vara ifrån våra mobiler under konserter och framträdanden i framtiden.

Hur kommer det att kännas? Kommer vi att bli rastlösa, känna oss tomma? Ja, antagligen, men tack och lov är våra hjärnor plastiska och anpassningsbara, och kan hitta tillbaka till sitt ursprungliga läge.

Så gå till föreställningen, njut av Chris Rock, och stå ut med din abstinens!

Om SVT Opinion

Debattinlägget ovan är från SVT Opinion. Innehållet är debattörens egen uppfattning – inte SVT:s.