Gunnar Strömmer (M), partisekreterare Foto: Christine Olsson/TT

Moderaterna kommer utreda processen kring EU-listan

Publicerad

Efter att Anna Maria Corazza Bildt (M) petats från Moderaternas lista till Europaparlamentsvalet ville hon att nomineringsprocessen skulle utredas. Nu går partiet henne till mötes.

Europaparlamentarikern Anna Maria Corazza Bildt (M) överväger att lämna Moderaterna när mandatperioden i EU-parlamentet är slut. Det efter att hon i förra veckan petatas från nomineringen till parlamentsvalet.

Samtidigt har hon meddelat att hon vill se en oberoende utredning för att utröna vad som har hänt; varför hon inte längre är ett toppnamn.

– Man vill vinna ett val men kastar ut den mest kända och populära personen som kan vinna röster, sa hon till SVT vid tillfället.

Utredning ska göras

Nu uppger Anna Maria Corazza Bildt, i ett debattinlägg på SVT Opinion, att Moderaterna har gått henne till mötes och att nomineringsprocessen kommer att utredas.

– Jag kommer att slå vakt om att det ska bli en oberoende person som tar hand om utredningen, för människor ska kunna känna att politiken handlar om värderingar och att den kan förbättra deras liv och framtid – inte om makt och mygel, säger hon.

Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer säger att det inte är fråga om någon särskild utredning.

– Men vi kommer som alltid att utvärdera processen och dra slutsatser framåt. Jag är glad för att Anna Maria Corazza Bildt vill bidra i det arbetet, och självklart kommer även de kritiska synpunkter hon lyfter fram att prövas, säger Gunnar Strömmer (M) i en kommentar till SVT Opinion.

Tidigare beskrivit ”makt och mygel”

SVT har tidigare rapporterat att Anna Maria Corazza Bildt beskriver det som hänt henne som ”makt och mygel på sovjetiskt sätt”.

– Det vill jag inte att någon annan, varken man eller kvinna, ska drabbas av.

Corazza Bildt har suttit i EU-parlamentet sedan 2009 och valet till EU-parlamentet hålls den 26 maj nästa år.

Moderaternas EU-lista toppas av riksdagsledamoten och förre partisekreteraren Tomas Tobé. Efter Tobé står riksdagsledamöterna Jessica Polfjärd, Jörgen Warborn och Arba Kokalari.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer